Henri Wintermans Creative Commons License 2017.06.04 0 0 17347

Prelleg, istvanvincze90: köszönöm!

 

"Ha vegyes vallásúak lennének, azt feltüntették volna az anyakönyvben. De mivel egyik gyerek kereszteléséhez sem írták be, a két szülő azonos vallású volt."

 

Ez eszembe se jutott, bevallom. :)

 

"Mindegyik felnőttkort megélt gyerek a városban maradt, vagy volt amelyik elköltözött? Talán magával vitte az idős szüleit. Segíthet nagyjából beazonosítani a haláluk idejét a gyerekeik házassági anyakönyvi bejegyzése is. (Ha jól értem a házassági anyakönyvben a Jamrik-Bényei házasságot kerested és azt nem találtad.) Nézd meg, hogy ott mit írnak a szülőkről, bejegyezték-e, hogy néhai. Mivel a keresztelési anyakönyvben az anya nevének több változata is volt, lehet hogy a halotti anyakönyvbe sem Bényeiként írták be."

 

Jó ötlet, a négy gyerek közül kettőnek sem a házassági, sem a halálozási bejegyzését nem kerestem még meg, bár már lehet, hogy többször átpörgettem rajtuk.

 

"A keresztelés ideje nem mindig azonos a születés idejével."

 

Ez így igaz, bár kétlem, hogy ne találtam volna meg a keresztelést azokban az intervallumokban, amikben kerestem.

 

"Én első gyerek napjától keresném vissza a házasságot, hátha meglesz (illetve az első gyerek mínusz 16 év, mint a szülők legkésőbbi születése, az még épp belefér; de 14-15 évesen azért nem vállaltak gyereket akkor)"

 

Ezt a módszert követtem, de sajnos semmi. Az első gyerek 1834-ben született. 1800 és 1850 között átnéztem minden házassági anyakönyvet Bagon, és semmi.

 

"Emellett a gyerekeik házassági bejegyzését nézném, hogy a szülő az néhai, vagy még elő."

 

Ezt mindenképp megteszem!

 

"Amit még én csinálok hasonló probléma miatt, amikor több olyan nevű van akit én kutatok és csak a név van meg, meg egy kb intervallum, akkor az összes olyan nevűhöz tartozó bejegyzést keresem. Esetedben látom, hogy Joannes Jamrik néven 1808-1811-1812-1814-1817-ben születtek emberek Bagon. Szerintem nézd meg a halálokat 1808 után, hátha ezek közül kizársz 1-2-t, aki meghalt gyerekként; utána nézd meg az 1825 utáni házasultakat (1808+17), így lehet kizársz még párat; és akkor csökken a lehetőségek száma eléggé.

Körülményes, de nekem már bevált párszor :)"

 

A Jamrik János - Köntzöl Klára házasságból származik a fentiek közül kettő is, az 1812-es és az 1817-es, a korábbi meghalt 3 hetesen. A többit még nem néztem meg. Ez nem is gond, ha a házasságit meglelném, akkor abból talán a születési évet is be lehetne lőni, addig viszont ezekről a párokról össze tudok gyűjteni mindent, amit lehet, de még mindig csak tapogatózás. Bár minden kutatás nagyrésze azzal kezdődik :)

 

Köszönöm a tippeket, ezeknek utánanézek! Köszönöm a segítő szándékot!