Alpári Gnác Creative Commons License 2017.06.01 0 0 203

Azt írja, hogy 2 liter vizet szeret melegíteni és az szerintem kevés.

 

Nem akarlak rábeszélni a barkácsolásra, de szerintem megéri, különösebb tudás sem kell hozzá.

 

Az én kütyümről tettem ide be képeket, nagyjából a 130-as hozzászólás környékén van.

Nálam egy rizsfőző melegít, az 1800 wattos és olyan 4 literes lehet kábé.

7.500.- Ft, ha jól emlékszem.

 

Maga a vezérlő nem egy bonyolult dolog, nálam azért lett egy kicsit zavaros, mert egy csomó olyan dolgot akartam, ami nem feltétlenül szükséges, például ki lehet választani, hogy a pumpa mindig menjen, vagy csak ha fűtés van, meg van benne egy zümmer, ami beállított értéknél riaszt, mert volt olyan, hogy a szenzor megbolondult és simán felforralta a vizet, én meg nem vettem észre.

 

Egy REX-C100-as PID vezérlőt kell venni, 2-3 ezer forint körül van, de nagyon kell figyelni, mert amit legutóbb vettem, egyszerűen nem tud PT100-as szenzort kezelni.

Nem az van, mint először, hogy nem találtam meg a menüben, hanem nincs benne az a menüpont.

Célszerű olyat venni, amit eleve PT100-assal együtt árulnak, még akkor is, ha nem a hozzá adott érzékelőt használjuk, mert érdemes venni egy vízálló kivitelt. Meg lehet persze csinálni K-szenzorral is, de annak nagyságrenddel kisebb a pontossága.

De árulnak szetteket is, amiben a PID-n és a szenzoron kívül még szilárdtest relé és hűtőborda is van, talán azt a legérdemesebb megvenni, mert én is olyan hűtőbordát tudtam venni hozzá, ami még Paks2-t is hatékonyan hűtené...

 

A PID reléje az állításuk szerint 10 ampert tud kapcsolni, de szétszedtem, megnéztem, milyen relé az és úgy döntöttem, nem merem én azzal kapcsolni a rizsfőzőmet, ezért lett a szilárdtest relé.

Ez viszont 25 ampert kapcsol, tehát valójában rizsfőző sem kellene, mert egy általános konyhai rezsót is simán elvinne.

 

Maga a PID általában relés kimenettel rendelkezik, bár van 12V-os típus is, de azt valamiért nem nagyon árulják.

A szilárdtest relének az jobb lenne, vannak is a neten átalakítási videók, nem bonyolult, de én azt akartam, hogy minden egy pillanat alatt cserélhető legyen, ha kell, ezért inkább csináltam egy pofon egyszerű tápegységet a relének. Lényegében semmit nem fogyaszt és 3-30 voltig bármi jó neki, csak nem volt itthon elég kicsi trafóm, úgyhogy vettem egy picit a sarki boltban, valami 350.- Ft volt. Teljesen mindegy, hány voltos az említett keretek között, ez volt akciós. Kétutas egyenirányítás és egy 100 mikrós kondi, ami valójában felesleges, de miért ne legyen akkor már sima az az egyen, ha a kondi 8 forint:)

 

Az akvárium pumpa talán 2.500.- Ft volt, ugyanott lehet venni forintokért csövet hozzá, meg visszafolyás gátló szelepet, ami meglepően jól bírja a meleg vizet, nem kellett még cserélnem.

 

Doboz 700.- Ft körül.

 

Kell még hozzá táp csatlakozó, egy régi PC tápból bányásztam ki, de boltban sem több 300.- Ft-nál, kapcsolók, meg egy konnektor.

 

Ennyi és aztán már csak össze kell drótozni, azért célszerű egy kábelezési tervet csinálni hozzá, mert el lehet tévedni.

 

Ami érdekes és nem tudom, a profi gépekben hogyan oldják meg, hogy a szenzorok valahogy 1-2 év után elhagyják magukat.

A K-szenzor egy korábbi vezérlővel, ahogy írtam, simán felforralta a vizet.

Kimentem a konyhába és azt hallottam, hogy veszettül kattog a vezérlő, a hőfok 40 és 120 fok között ugrált.

Most ehhez vettem egy teljesen profi, teljesen fém PT100-ast, hosszú is a mérő része, ennek ellenére már 5 fokot kell korrigálnom a beállított hőfokon, mert már annyit elmászott.

Hogy most vízköves lesz, vagy mi a fene baja van, nem értem...

 

Mondtam, hogy akarok csinálni egy Raspberry PI-s vezérlőt is.

Nagyon olcsó a szenzor hozzá, maga a kütyü is kisebb helyet foglal.

És ráadásul mivel a PI-ben van web-szerver, mindent el tudnék érni akár távolról is, de egy kis LCD-vel is fel lehetne dobni a készüléket, elég látványos lenne, és PID-függvény van PI-re.

 

De hogy erre mikor kerül sor, nem tudom, úgyhogy a mostanit még nem tudom eladni, sajnos...

Előzmény: Zablás Bogár (202)