Ermak Creative Commons License 2017.05.29 0 0 56586

Még április elején tettem fel egy kérdést a DINPI-nek a létszámkorlát kapcsán. Múlt szerdán kaptam rá választ az illetékes tájegységvezetőtől, bemásolom mindkettőt. Kiemelés tőlem.

 

"Tisztelt Hölgyem, Uram!

Immár több éve létszámkorlát van a Kinizsi Százas teljesítménytúrán.
A szállongó, de egyértelműen soha meg nem erősített hírek szerint a Pilis-oldal szerpentinjén – valamilyen ott fészkelő madár miatt – korlátozni kell az adott idő alatt áthaladó emberek számát.
Az utóbbi években a természetvédelem abba az irányba mozdult el, hogy nem csak tilt bizonyos tevékenységeket, de meg is magyarázza, hogy az adott tiltásnak, korlátozásnak (vagy természetvédelmi beavatkozásnak, pl. a feketefenyő kivágásának) mi az oka.
Remélem, erről a korlátozásról is kaphatok bővebb tájékoztatást."

 

"Lenti kérdésével kapcsolatban szeretném tájékoztatni, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi kezelői hatáskörében vesz részt a védett területen zajló rendezvények, így a Kinizsi 100-as teljesítménytúra engedélyezési eljárásában, melyet a természetvédelmi hatóság folytat le.

Visszanézve az elmúlt évek engedélyezési eljárásait a hatóság rendre azt a létszámkorlátot hagyja jóvá, amit a rendező a kérelmében megjelöl. Az idei évben ez a hosszútávon 1400 fő, a résztávokon 200 és 800 fő, ill. 80 fő rendezői létszám - ami a többi teljesítménytúrához viszonyítva igen magas.
A konkrét kérdésére válaszolva jelenleg nem indokolt és nem is kérünk a hatóságtól természetvédelmi korlátozást a túra nyomvonalának egyik szakaszára sem - a Pilis oldal szerpentinje közelében fészkelő madárra alapozva pedig különösen nem, és a természetvédelmi hatóság sem korlátoz az engedélyében hasonló okokból."