AmpugnanoVendégház Creative Commons License 2017.05.28 0 3 22577

Felirat az egyik sienai kézműves bolt bejáratán:

 

Magyar fordítása:

 

Aranyat készítek

Nyitvatartás
Gyakran 9-kor vagy 10-kor nyitunk
Néha már 7-kor is, de esetenként 12 vagy 13 óra előtt nem.

Többé-kevésbé 17.30 és 18 óra között szoktunk zárni, olykor 16 vagy 17 óra körül, de az is előfordul, hogy 23.00-kor vagy 24.00-kor

Vannak olyan délelőttök vagy délutánok, amikor egyáltalán nem vagyunk itt, az utóbbi időben viszont gyakorlatilag mindig nyitva voltunk, csak akkor nem, amikor valamerre
másfelé vagyunk, bár azért itt kellene lennünk.

A Főnök

 

Nekem erről Szerb ANtal jutott eszembe:

 

Siena volt a legszebb olasz város azok közt, amiket Mihály eddig látott. Szebb volt Velencénél, szebb a nemes Firenzénél és az árkádos, édes Bolognánál is. Talán az is hozzájárult, hogy ide nem Erzsivel, nem hivatalosan jött, hanem Millicenttel és véletlenül.

Az egész város, meredek, rózsaszín utcáival, véletlen-gondtalanul hullámzott csillag alakban vonuló dombjain; és lakóinak arcán is azt lehetett olvasni, hogy nagyon szegények, de nagyon boldogok, boldogok a maguk utánozhatatlan latin módján. A város meseszerű, vidám meseszerű jellegét az adja meg, hogy minden pontjáról látni lehet a város tetején a dómot, amely mint egy tréfás, zebraszínű, tornyos Zeppelin lebeg fölötte.

A dóm egyik fala a templom tömegétől külön áll, jó kétszáz lépés távolságra, groteszken és gyönyörűen, az emberi tervek meghiúsulásának legnagyobbszerű térbeli szimbóluma gyanánt. Mihály imádta a bohémséget, ahogy ezek a régi olaszok nekikezdtek a katedrálisuknak. "Nekünk is kell, ha Firenzének van, sőt lehetőleg nagyobb legyen", mondták, és megépítették a legmesszebb fekvő falat, hogy a firenzeiek előre rémüldözzenek, hogy mekkora lesz a sienaiak temploma. Azután elfogyott a pénz, az építők természetes gesztussal letették szerszámaikat, és többet feléje se néztek a katedrálisnak. - Igen, igen - gondolta Mihály -, így kell templomot építeni, ha az Ulpius-ház lakói templomot építettek volna, bizonyára ők is így tettek volna.

 

 

http://toszkana.info/