acerola Creative Commons License 2017.05.24 0 1 24813

A fehér filmszerű bevonat a pimpó vagy angolul pellicle. Leginkább valamilyen vadélesztő vagy baktérium jelenlétére utal. A vadélesztő lehet például valamilyen brett törzs. A baci általában valamilyen tejsav baci.

A brett lasabban dolgozik mint a sörélesztő, viszont alaposabban le tudja erjeszteni a sört. Nekem van néhány brettes söröm, nagyrészt szándékosan raktam bele a sörbe. Egyrészt gyümölcsös jegyeket másrészt kicsit vadabb, istállós lópokrócos aromákat adhat a sörhöz.

Ha elegendő komló és időben beletett élesztő van a sörben, akkor azt szokták mondani, hogy nem tud kórokozó elszaporodni benne. Tehát a kérdés leginkább az, hogy ízlik-e amit kaptál, azon nem kell aggódni, hogy megbetegszel-e tőle. Ha dolgozik a vadélesztő, akkor érdemes megvárni, amíg teljesen leáll. Ez lehet pár hónap is. Enélkül az üvegben keletkezhet túlzott nyomás.

Az erjesztő vödörből nehéz lesz kifertőtleníteni a fertőzést. Legegyszerűbb, ha cseréled. Vagy ha megtetszik a sör karaktertere fenntarthatod vadélesztős erjesztőnek.borkénezéshez nem sokat tudok hozzászólni. Nem próbáltam, nem egy szokásos eljárás. Egy megjegyzésem lenne, hogy utána nem fog könnyen bubisodni a sör, mert a sörélesztőt is megritkíthatja.

Előzmény: whiskey98 (24812)