dyz Creative Commons License 2017.05.23 0 0 47150

Nem állítom, hogy ez a legfontosabb kérdés, de ezt is lehetne jobban csinálni. Először is tudnunk kell, hogy a garázsmenet csak egy opcionális járat, ha a kocsi akkor mégse megy garázsba (pl. mert késik, pótolni megy), akkor nincs garázsmenet. Ezt meghirdetés esetén egyértelműsíteni kell az utasok felé. De ha az a szabály, hogy szállítson utast, akkor ilyen feltételekkel szerintem célszerű meghirdetni, különösen ott, ahol egyébként is ritkán járnak a járművek. Az semmiképpen sem jó, ha a sofőr kedvére van bízva.

A BKV-nál is volt egy időszak, úgy 2010 körül, amikor - ha jól emlékszem a VEKE nyomására - telerakták a menetrendet garázsmenetes csonkajáratokka. Jó volt, én is sokszor használtam ezeket, mert jó időpontban volt, és az alapjáratnál jóval kényelmesebben lehetett rajtuk utazni, néha még némi késést is bevállaltam, csak hogy ezzel tudjak menni (igaz nem jelölték, hogy nem biztos, hogy jön, de nem tapasztaltam ebből soha problémát, akkor sem, ha kimaradt). Aztán szép lassan kezdtek eltünedezni a menetrendből ezek a járatok, ma már csak az online Futárban lehet találkozni velük. Ezzel párhuzamosan egyre többször látni üresen elszáguldó buszokat (bár úgy tudom, hogy a BKV-nál kötelező a garázsmeneti utasszállítás, és ennek a többség általában eleget is tesz).

Szóval szerintem célszerű lenne valamilyen módon közzétenni a menetrendben, hogy mikor hol várható garázsmenet, de egyúttal jól láthatóan jelölni is, hogy ez csak egy nem garantált plusz szolgáltatás.

Előzmény: István Gyuri (47149)