turosz Creative Commons License 2017.05.21 0 0 4810

Én nem nyilvánítottam véleményt az elhelyezkedés témában - kellő hozzáértés hiányában :). Én a te véleményedet alátámasztani igyekvő forrásokat és azok felhasználását kritizáltam, tehát hogy azokból nem hozható ki amit írsz, ettől még lehet a véleményed jó, és lehet rá jó forrás is, de az a kettő nem az.

Itt is csak a forrásokhoz és értelmezésükhöz szólnék:

Az új fordításban a jobbszárny futása és az ágyúgolyók becsapódása és fejük körüli süvítése okozza a zavart. "Közben, míg a mieink szembeszegültek az ellenséggel, és bátran fölvették a harcot, a király hadoszlopa pedig ugyanakkor előrevágtatott, már amennyire páncélos vitézek vágtatni képesek, a jobbszárny inogni kezdett, és erről a szárnyról többen futásnak eredtek, megijedve - azt hiszem - az ágyúktól, amelyekkel az ellenség akkor kezdett először lőni, és ez a futás, valamint az ágyúgolyók sűrű becsapódása - ezek immár a mi fejünk körül is röpködtek, akik a király mellett álltunk - nem kis félelemmel töltött el mindenkit."

Az én olvasatomban: amíg valakik harcolnak - még nem a királyi hadoszlop, de nem is a jobbszárny, talán annak elvált része, vagy Perényiék - ugyanakkor nyomul a királyi oszlop és a kettővel - harc, nyomulás - egyidőben megindul a jobbszárny bomlása, a tüzelni kezdő török ágyúk miatt. Akik ezután a tüzet áthelyezve már - az ezek szerint még nem harcba ért, vagy épp odaérő - királyi oszlopot lövik, a becsapodó és fejük körül fütyülő golyók és a jobbszárny futásának együttes hatása demoralizáló erővel bír itt is. Itt sajnos ugrik a történet és Bordaricsék már a tágas mező helyett az ágyúktól 10 lépésre küzdenek, hogy jutnak oda, miért csak 10 lépésre sajnos rejtély nála.

1.pontod: B. alapján igen

2.pontod:  B. alapján távolságot nem tudunk, de mivel szerinte pont akkor tűnt el a király, aki talán előrelovagolt közvetlen a harcba, szerintem nem lehetett már távol a harcoktól a királyi oszlop sem.

3. ponthoz nem tudok szólni, az egy dolog hogy nem ismerem a mai terepet, de pláne nem tudom, hogy ma x lejtészögű, y méter hosszú-széles, mélységű-magasságú tereptárgyak hogy néztek ki akkoriban.

Előzmény: Kuruc72. (4809)