BZoltan Creative Commons License 2017.05.21 0 0 61793

Az a  csalóka az "alapbor" fogalomban. hogy kétféleképpen is lehet értelmezni.

Az adott termelő, vagy akár az adott borvidék, esetleg adott fajta kontextusában a kínálati paletta alapját adó, az adott mezőny prémium borainál olcsóbb bort jelenti. Ebben a meghatározásban az adott mezőny az amihez az alapbor ára illeszkedik. Ebben az értelmezésben igen, egy 5 rugós Demeter Zoli bor is lehet alap, ahogy egy 20 eurós burgindiai is lehet alap, akkor is ha máshol, más termelőnek a prémium borai futnak ezen az áron.

Ugyanakkor a köznyelv alapbornak a vinotéka, vagy az élelmiszerbolt boros kínálatának az alapkínálatát érti. Ez ma Magyarországon tényleg az 1000-2000Ft sávban van. Ezek az alapborok nem hibásak, nem rosszak és kellően uniformizált élményt adnak, szóval semmiképpen nem megosztóak és így nem is igazán nagy egyéniségek.

Nyilván lehet olyan, hogy egy termelő alapbora drágább, egyedibb, izgalmasabb mint az élelmiszerboltok boros polcának a felsőbb régiói.

Előzmény: elzee (61792)