amper_vadasz Creative Commons License 2017.05.21 0 0 29249

Szia Pisti!

 

Igen, igazad van a pici könnyű gép jobb a kisebb munkákhoz, könnyebb forgolódni - mozgatni a gépet, a talajtaposás tömörítés is kevesebb általa ( kivéve a gép kezelőjét ).

 

A lesúlyozott több áttételes gép tömege is jóval nagyobb. Nekem pl. több alsó részem van, a motort pár perc alatt cserélem, amelyik adapter - áttétel éppen szükséges az adott munkához.

 

A szántásra visszatérve nem mindegy, hogy homokos laza talajt szánt valaki, vagy agyagos talajt. Agyagos talajt is lehet lazítani +szerves anyaggal ( szalmás talajtakarás, szerves trágya, falevél, fűrészpor, fa nyesedék, stb ) vagy mechanikus úton is akár..

 

Ha jól tudom itt írtad a fórumon, szántás előtt megrotálod a földet... azért ez nem teljesen az a szántás, ami a forgatás lenne. A rotáció keveri lazítja a talajt, ezt a kevert fellazított talajt ekével "leszántani" nem ugyan az, mint betakarítás után a tömörödött kerti talajt ősszel próbál szántogatni valaki. Gondolom nem véletlenül rotáltad fel előtte.

 

Gumi kereket nem szándékozol körmös vas kerékre cserélni? Mivelhogy földön dolgozol vele, s láttam van szlipje a gumi kerekednek, vas kerék lesúlyozva ( pl. tgk féktárcsákkal ) szerintem jobban átadná a vonóerőt.

Előzmény: Dutrás-pisti (29247)