[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.05.18 0 0 24

Holnaptól, május 19-től lehet megvenni a Hungaroton legújabb lemezét, amelynek adatai bővebben a weben:

 

 

https://hungarotonmusic.com/classical/a-nagy-fuga-p9869.html

 

Az érthetetlenül most már sorozatban csak angol címoldallal megjelenő Hungaroton-lemezek legfrissebbje Simon Izabella és Várjon Dénes kétzongorás, illetve négykezes előadásában szólaltatja meg Schumann, Schubert, Mozart és Beethoven műveit.

 

A kiadvány címe, kissé összemosódva a három szó a szűk szóközök miatt, az idős Beethoven op. 134-es B-dúr művére utal, amelyről nemrég ezt olvastam egy szakértőtől:

" Az izgalmas repertoárból külön kiemelném a Nagy fúga Beethoven készítette fantasztikus átiratát, amelyet szinte soha nem hallani (lemezfelvétele is alig van), mert elképesztő nehéz, szinte lejátszhatatlan."

Emiatt is vagyok nagyon kíváncsi a lemezre, mert még nem hallottam a zongorásváltozatot.

 

A természetesen ugyancsak B-dúr előzmény az op. 133-as, szintén 1826-ból, azaz a kései Beethoven-vonósnégyesek legszebbike, amit időnként műsorukra tűznek a muzsikusok, óriási élvezetet jelentve a kamarazene kedvelőinek.

A vonószenekari változatért már nem vagyok oda, mint más hasonló esetben sem.  A vonósnégyesből így lesz nagybőgőkkel is kiegészítve vonósharmincnégyes, elvéve a mű intimitását. A négykezes tárgybani változat mellett átírták zongora kétkézre stb. is.

 

A többiből a Schubert-Allegrót az utóbbi időben is többször is hallottam: pl. tavaly Kaposvárott a Würtz Klára-Frankl Péter kettőstől, majd novemberben éppen a tárgybani házaspártól az általuk szervezett Kamara.hu fesztiválon. Mindkettő remek volt, bár meg kell jegyezzem, hogy a már nem annyira fiatal, és az élet viharain is túl lévő, nagyon friss és érzékeny Frankl Péter már csak a felső szólamot vállalta.

 

A 26 éves Mozart fúgája egy rövid, töredékből a halála után kiegészített, kétkézre írt mű, aminek szintén több változata van, közte ez a négykezes. Egy másik...