Smürc Creative Commons License 2017.05.07 0 1 24738

Szia! A hűtéshez:

A megvásárolt rézcsőből biztos, hogy megfelelő merülő hűtőt tudsz készíteni. Az ilyen hűtővel csak akkor lehet probléma, ha nem elég hideg a hűtőközeg, pl. a vezetékes víz. Nekem akkor volt gondom, amikor a kánikula idején a csapból is csak 20 fokos víz folyt. 30 fok alá már nagyon kínos lassúsággal ment, kénytelen voltam egy vödörből egy kis szivattyúval jeges vizet keringtetni a hűtőben. Persze ehhez főzésenként 8-10 liter jeget is kellett előre fagyasztanom. 40 fokig ment a csapvíz, onnan átszerelés a jegesvizes keringtetésre. Mindez a sokszor késő estébe nyúló főzés végén. Tele is volt vele a tököm rendesen. Persze ha van valakinek korlátlanul nyáron is 12 fokos kútvize, akkor nincs ez a probléma, de nekem nem volt a főzés helyén. 

És akkor jött az elhatározás, csinálok egy ellenáramú hűtőt, egy ilyet : https://www.youtube.com/watch?v=DVf-lTFpR2c  Ha a rézcső megvan, a többi már feleannyiba sem kerül. Hatékonyságra viszont többszörös! 3 fokra megközelíti a sörlé hőmérséklete a hűtővizet, tehát még a 20 fokos víz is 23 fokra hűti a sörlevet, azt már be lehet oltani. És (nekem 10mm belső átmérőjű csövön) negyed óra alatt átfolyik 50 liter sörlé és kész is van. Forrón bemegy, hidegen kijön. Én most már tudom, hogy sose kezdenék mással. (Meg barátom, aki többször használja mint én, meg a másik aki maga is csinált egyet...)

Ha a barkácsolást meg tudod oldani, magad vagy valakivel, akkor ezt nem bánod meg. Persze én sem az első főzés előtt csináltam meg, de a rézcső spirálba tekerése előtt érdemes megfontolni. A vég részeket lehet forrasztottan is csinálni, nekem az egyszerűbb volt. "Counterflow wort chiller"-re keresve talász sokat.

 

Erre a sok írásra szerintem most be kell vennem egy komlós nyugtató, már napok óta úgysem ittam. :)

 

Előzmény: vfsoiv (24720)