bádogember86 Creative Commons License 2017.05.03 0 0 16023

Szia! Na jó, nincs harag... ;)

 

Szóval. 

Fogod és kivágod mondjuk az ajtó alját, próbálj minnél kissebbet. A váz részét kipucold tiszta fémig, értelemszerűen ahol kéri ott foltozni is kell. Megcsinálod a foltot, próbálgatod, illesztgeted és ha már passzol akkor alapozhatod a többé ki nem látszó részeket. Én egy ajtó alját pl élben szoktam illeszteni és végig varrni de mivel hogy neked nincs valami nagy rutinod így számodra marad a peremezés. Sokat segít ez a kis merevítés amit maga a peremezés ad és persze tud minek támaszkodni a folt széle is. 

Jelen esetben én a foltot peremezném meg mert így könnyebb alapozót vagy viaszt juttatni a két réteg közé a gravitációnak köszönhetően. Magyarul; ajtó alja levág, a vágás hátsó részéről a sorját gondosan eltávolítjuk, elkészítjük a foltot, peremezzük és illesztjük. Ha minden tuti akkor alapozás majd hegesztés. 

Nekem pl Würth peremezőm van amibe ha koppig betolom a lemezt akkor 13mm-es peremet tud csinálni. Mindíg kb 15mm-el nagyobb foltot készítek hogy legyen rendes peremem. A peremet is meg szoktam fújni hegeszthető alapozóval de csak akkor ha jó minőségű mert ha nem valami minőségi akkor csak "fröcskölni" fog hegesztés közben. 

A hegesztés az megint egy másik kérdés hogy ne nyújtsd meg annyira a borítást hogy egy napig egyengetned kelljen. 

Álltalában pozícionálom a foltot és nagy közöket hagyva végig fűzöm. Ilyenkor még lehet kicsit egyengetni és összesimítani az anyagokat. Utána felezem a közöket és így tovább. A lényeg hogy minnél messzebb hegessz az elöző hegesztéshez képest, így kissebb az esélye egy nagyobb nyúlásnak. Esetleg ha fut gyári él a folt közelében akkor célszerű ahoz a legközelebb illeszteni mert ott a legnagyobb a borítás szilárdsága és könnyebb is lesz összedolgozni hegesztés után. 

A lényeg hogy nem szabad kapkodni! Hagyj egy kis időt hűlni a hefteknek. Van aki csak összefűzi és a maradék rést cinnel tölti föl. Teljesen mindegy csak legyen eldolgova a rés mer a gitt gyakran beszívódik a résbe vagy éppen elreped a sok csapkodástól és ha nincs végig összehegesztve/cinezve akkor idővel szépen kirajzolódik a vágás sugara. Köszörülés is sokat számít, ha nekiesel a klasszikus köszörűkorongal és kissebb részenként haladsz akkor szintén nagy eséllyel hevíted túl az anyagot. Inkább ajánlom a "lepke" tárcsákat. 40 től indúlj neki és mondjuk egy 80-al fejezd be. Bátrabb, nagyobb mozdulatokkal dolgozd el a varratokat így kevesebb lesz a keletkezett hő is. Ha kész akkor hátulról amennyire tudod tisztísd meg a varratot és amennyire csak tudod fújd a két anyag közét ki alapozóval. Valamennyi rés úgy is lesz, én bőven meg szoktam locsolni hogy had csorogjon be a kialakult kis "zsebbe", ilyenkor segít hogy a perem felfelé néz=a gravitáció az anyagot befelé tolja. 

Fényezés után persze jöhet egy jó adag üregvédő ami szintén faszán beül majd ebbe a kis árkocskába. Nyílván ha a borítás lett volna peremezve akkor a perem lefelé nézne és így esélytelen lenne oda bármit is befújni. 

Remélem tudsz belőle hasznosítani valamit, ha bármi kérdésed van akkor nyugodtan jelezz. ;) 

Előzmény: Törölt nick (16011)