siptomi Creative Commons License 2017.05.03 0 0 8961

Sziasztok,

 

Van egy munka ajánlatom Párizsba, kb 1-1.5 évre. A cég nem rendezi az adót, se az albérletet, se a szállítást, se kajapénzt, gyakorlatilag kipengetik a szerződött összeget és részükről ennyi. Szóval ezekről érdeklődnék, pontosabban:

 

https://salaryaftertax.com/fr oldalon megnéztem mennyit kellene adóznom, de a közvetítő cég alkalmazottja azt állítja, hogy ha magam rendezem az adót, akkor csak 10%-ot kell fizetni. Én ezt elég hihetetlennek tartom, és ezért is jöttem ide hozzátok, kérdezni: magyar állampolgár hogyan önadózik Franciaországban, illetve idehaza kell-e adóznom? TB-t egyéb járulékokat kell fizetni? Adókártyát, TAJ kártyát kell csináltatni? Ha esetleg van egy blog vagy weboldal, ahol ez részletesen leírják, akkor elég a link.

 

Aztán szállást a http://www.paris-housing.com/ oldalon kerestem (kicsi stúdió lakást, hosszú távú bérlettel (1 évre)), úgy találtam, hogy 650-1250 Euró / hónap körül kell számítanom, plusz 2 hónap foglaló + 1 hónap ügynöki díj + bútordíj 90 Euró. Ezek nagyjából stimmelnek?

 

Közlekedés: a http://www.ratp.fr/ oldalon találtam, hogy havi bérlet (Navigo Annuel?) 63,30 Eurótól.

 

Étkezés: a http://www.francetravelplanner.com/go/paris/shop/costs.html oldalon néztem az árakat, ehhez még kellenének olyanok, hogy pl. zöldséget, gyümölcsöt, és egyéb alapvető élelmiszereket a magyar árakhoz képest mennyiért lehet beszerezni. Blog vagy weboldal szintén jól jönne.

 

Köszi szépen előre is, ha leírjátok a tapasztalataitokat és/vagy elirányítotok jó blogokra, stb!