.ETNA. Creative Commons License 2017.04.26 0 1 3257

Szia!

Ez krónikus izomgyulladás, azért kell specialista, mert többféle "formája" létezik (pl. polymyositis, a dermatomyositis stb., ezen belül lehet, nyaki, háti, mellkas, lábikra  stb.) . A kiváltó ok, ahogy a legtöbb autoimmun betegségnél, ismeretlen. Az immunrendszer meggajdul ... fontos, hogy a diagnózis birtokában, mielőbb megkezdhessék a terápiát, amit mindig egyénre szabnak. Jellemző rá a tartósan fennálló izomgyulladás, aminek következtében izomgyengeség és/vagy izomfájdalom is lehet, súlyos, tartósan fennálló, KEZELETLEN (!) esetben az izmok sorvadása is (de ez ugye normál esetben, ott, ahol megkapod a megfelelő, modern kezeléseket, elkerülhető), olykor lázzal is jár ... de mindenkinél másképpen jelentkezik.

 

Szteroiddal, vagy nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel (NSAID .. pl. Niclofenac vagy ilyen krémek stb.) próbálnak javítani az állapoton, hatásos lehet az izomkenőcs (pl. Nicoflex stb.) és persze még ott vannak a fizioterápiás kezelések is.

 

A többit majd biztosan elmondja az orvos, fontos, hogy ne hagyd "elülni" az ügyet, vagyis mielőbb találjon Neked egy specialistát (pl. immunológust, reumatológust stb.), ha azt látod, hogy nem foglalkozna esetleg ezzel, akkor keress magadnak. Egyébként volt már szövettani mintavétel az izmokból? Volt vérvétel (magasak voltak az enzimértékek, a CRP, CK stb.)? Volt EMG (electroneurographia) ?  Vagy egyáltalán, milyen leletek alapján állították fel a diagnózist? Nem minden krónikus izomfájdalom myositis ... csak úgy mondom :-) Majd írd meg, hogy hogyan alakul az orvos-keresésed ! Kitartás!

Előzmény: Zazi.Zazi (3256)