Nagyon Várbarát Creative Commons License 2017.04.26 0 1 56832

Kösz szépen a linket!  :-)

 

Tehát ezek szerint végeztek {végeznek} régészeti kutatást a saskői várban. Még hozzá milyen szép eredménnyel! Felleltek a vastag törmelékrétegben egy díszesen faragott ajtókeret töredéket, amin címer és évszám is található. Ha jól vettem ki, akkor 1547-es a belevésett évszám. Ez pedig már a reneszánsz építészeti stílus korszaka a Magyar Királyságban.

 

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/muveszettortenet-9-evfolyam/virtualis-utazas-reneszansz-muveszet-a-torok-hodoltsag-koraban-erdely-es-a-kiralyi-magyarorszag/a-kesoreneszansz-magyarorszagon

 

                              

 

                  Összegyűjtöttem az általam ismert saskői rekonstrukciós rajzokat:

 

 

Közös jellemzőik, hogy a felsővárban a kerek ágyútornyon kívül 2 lakóépületet ábrázolnak. Az egyiket az erősség északnyugati részén, míg a másikat a keleti végében. Mindkettő emeletes, a keletit magasabbnak mutatják.

 

 

A faragott címeres kövön tehát az 1547-es évszám szerepel. Fellapoztam az archívumomat, hogy ki volt akkoriban az hegyi sasfészek birtokosa?

 

1477 – Hunyadi Mátyás király a házasságkötése után feleségének, Aragóniai Beatrix királynénak adományozta többek között Revistye és Saskő váruradalmait.

 

1490 – Az uralkodó halála után Beatrix, hogy elérje a királynővé való koronázását, Revistye és Saskő várait a hozzá tartozó jobbágyfalvakkal együtt, Nagylucsei Orbán egri püspöknek {+1491 ősze}, a nádori jelenlét bírájának adományozta oda. Terve azonban nem sikerült, mert bár a püspök elfogadta a bőséges adományt, de ennek ellenére II. Jagelló Ulászló cseh királyt támogatta a magyar trón megszerzésében.

 

1490 után -- A Jagelló-uralkodók idejében a Nagylúcsei Dóczy família tagjai a környék rablólovagjaivá váltak. Fegyveres csatlósaiktól rettegett a védtelen lakosság, nagyon sok gazember cselekedet fűződött hozzájuk.

 

1647 -- Ebben az esztendőben férfiágon kihalt a dúsgazdag Nagylucsei Dóczy família, így minden vagyonuk a selmecbányai kincstári bányakamaráé lett.

 

Tehát 1547-ben a Nagylúcsei Dóczy nemesi családé Saskő vára.

 

Az ő címerük:

 

https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/Nagylucsei_c%C3%ADmer

 

A haránt vágott címerben egy felfelé kapaszkodó oroszlánt ábrázolnak, alatta csillaggal. Később a vágás irányát megváltoztatták.

 

             

 

Összefoglalva: véleményem szerint a saskői várban kiásott címer a Nagylúcsei Dóczy főúri családé volt, amely egy 1547-ben készített reneszánsz ajtókeret felett díszelgett egykoron.

Előzmény: casiopeanet (56830)