Gillebeart Creative Commons License 2017.04.19 0 0 75767

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket és tanácsotokat kérni egy ház villamos rendszerének biztonságosabbá tételéhez.
Egy nyolcvanas években épült hétvégi telekről van szó, családi tulajdonban, ahol mostanában én is gyakran tartózkodom.

Már korábban észrevettem, hogy bizonyos aljzatokban ráz a laptopom fém része, gyári, földelt dugós Dell adapterrel használva. Most jutottam el odáig, hogy átnéztem alaposan a villamos rendszert, mi is a helyzet. Sajnos elég megdöbbentő állapotot találtam. Leírom ami szerintem fontos lehet.

- A házon belül a falakban csövezés nélkül fut három eres alu fal kábel. Minden ér szürke színű, jelöletlen. A kötések a kötődobozokban összecsavarással és szigszalaggal vannak megoldva mindenhol.
- A teljes hálózat a villanyóra szekrényben egyetlen kismegszakító van kötve, nincsenek létrehozva külön körök.
- Az óraszekrényben van egy FI-relé, de meglepő módon az nem védi a ház hálózatát, csak a mellette lévő kettős aljzatot védi, semmi mást. :(
- Fontos lehet, hogy van a kertben egy merülőszivattyú és egy házi vízmű is, ami szintén a ház villamos hálózatáról üzemel.
- Van egy kertbe kimenő háromeres kábel, amiről szivattyú, reflektorok és egyebek üzemelnek, meglepő módon ennek a kábelnek a bekötésénél a PE nincs bekötve. Érdekes, hogy a kábel végén a PE ér be van csavarva egy 1-es csokiba, amibe elképzelhető, hogy korábban be volt kötve az óraszekrényből érkező kábel PE ere, de utólag talán ki lett kötve belőle ismeretlen okok miatt, jelenleg a PE nem megy ki. A laptop a kinti, PE nélküli aljzatokban használva ráz csak, így már érthető, hogy miért.
- A mért oldalon lévő egyetlen kismegszakító kapcsolófülének mechanikája már a végét járja, ha túláram leoldja, igen nehezen lehet csak visszakapcsolni, sokáig kell próbálgatni mire "beakad", akkor is, ha a méretlen oldali, óra melletti piros kismegszakítót lekapcsolom, tehát terhelés nélkül is nagyon nehéz visszakapcsolni.

Úgy gondolom, hogy ez az "összeállítás" így életveszélyes. Ha már úgyis hozzá kell nyúlni a rendszerhez és cserélni a kismegszakítót, akkor szeretnék egy pár változtatást eszközölni, amivel valamemmyire biztonságosabbá tehetném a hálózatot. Sajnos a falban futó teljes vezetékhálózat cseréjére nincsen lehetőségünk (bár igen, tudom, ez lenne a legjobb megoldás), a következő dolgokat gondoltam megcsinálni:

- Külső hálózatra a PE-t rendesen bekötni.
- Az óraszekrényben a mért oldal lapra szerelt alkatrészeit kidobni és betenni felülre egy normális lakáselosztót, új alkatrészekkel és igényes szereléssel.
- FI relével védeni a rendszert. Arra gondoltam, hogy kettőt is feltennék, egyet a beltéri hálózatra egy külön FI-t pedig a kültérire.
- A lehetőségek függvényében több dedikált kismegszakítóval védett kört létrehozni.

Első körben azt szeretném tőletek kérdezni, hogy ha lecserélem a szekrényben a mért oldali dolgokat és kibővítem több FI-relével, több kismegszakítóval az egészet egy igényes lakáselosztóba szerelve be, akkor abba beleköthet-e a szolgáltató bármilyen indokkal?
A neten olyasmit olvastam, hogy az új szabványok szerint az óra mellett közvetlen nem lehet mért oldali kismegszakító. De ez a rendszer ugye így lett megépítve annó és elfogadva én meg csak az életveszélyes állapotot szeretném megszüntetni, illetve a tönkrement, régi alkatrészeket, kismegszakítót kicserélni. Azért csak nem büntetnek meg, mert megszüntetnék egy életveszélyes állapotot? Sajnos az erre vonatkozó jogi előírásokat, szabványokat nem ismerem.

Az óraszekrény felső részében kényelmesen elférne egy kis 8 modulhelyes, 240 x 180 mm-es lakáselosztó, és akkor igazán igényesen meg lehetne oldani a dolgot. Mi erről a véleményetek?