PXG Creative Commons License 2017.04.19 0 2 32216

Gyűjtői szempontból és az érmék értékében mi a különbség az alábbiak között? A szavak jelentését értem :), csak pl. melyiket érdemesebb inkább keresni, esetleg vásárolni? 

* forgalmi érmék - mivel forgalomban voltak, az állapotuk jelentős értékmeghatározó: minél jobb állapotban vannak annál többet érnek, értéküket ugyanakkor ezzel együtt befolyásolja az anyaguk (nemesfém-e), ritkaságuk (mennyit vertek belőle), és hogy mennyi ideig voltak fogalomban, illetve, hogy mikori az érme (ókori, középkori, mai stb.)

* emlék érmék - általában kevés készül belőlük, viszont kevesebben is gyűjtik. Mivel forgaloma nem kerültek, értéküket fokozottan befolyásolja, hogy milyen állapotban vannak. A kor, a ritkaság, és az anyag szintén számít! Nem nemesfém emlékérmék (főleg az újonnan megjelenők) esetében tartsuk észben, hogy a kis kereslet miatt könnyen lehet, hogy később nem fogunk tudni még a vásárlási áron sem továbbadni ratjuk.

* próba veretek - kifejezetten ritkák, rendszerint csak pár darab vagy pár tucat készül belőlük, emlék és forgalmi érme egyaránt lehet. Ritkaságukból fakadólag jó értékmegőrzők. Magas áruk miatt kevesen gyűjtik. Elég pénzes hobbi.

* szines érmék - Újkori divat. Vannak kifejezetten stílusosak és szépek is. Értéküket a minőség, esztétikum, alapanyag, ritkaság egyaránt befolyásolja. Kevesen gyűjtik.


Ebay-en sokszor találkozni € érmékkel, a fenti megjelölésekkel. Ha vásárolnék, melyik az inkább ajánlott? ebben nem vagyok otthon, inkább a ritkábbak

Láttam kis mappákban is érméket, valami certifikáttal, némelyiket horror áron is. Ezek valóban ilyen értékesek lehetnek? Eddigi tapasztalataim szerint sokszor túlárazzák őket. De persze ezek között is vannak ritkább sorozatok, amik emiatt természetesen többet érnek. Meg vannak például extra "elsőnapi veretek" stb, itt úgymond ezt kell megfizetni. De ezeket leginkább a laikus nagyközönség veszi szuvenírként. Gyűjteni kevesebben gyűjtik.

***

Magyar 1000 Ft-os zöld biztonsági csíkkal. Találkoztam néhány darabbal, de sajnos túladtam rajtuk. Előfordulhat, hogy az ilyen bankjegyek értékesebbek a többinél?

Néhányon vöröses biztonsági csíkot látni, a legtöbb viszont ezüst csíkkal fut.

Mi a különbség köztük?

Csak a hajtatlan vagy tökéletes (aUNC, UNC) példányok esetében érnek többet, mivel eddigi tapasztalataim szerint a rézszínűbevonat idővel képes volt lekopni. Azóta viszont már újabb típusú ezresek jöttek forgalomba, a régieket pedig folyamatosan kivonják, Így jó állapotút "találni" ma már elég nehéz.

***

Magyar 2 Ft-os 1973-as vagy 83-as. Akkoriban több helyről hallottam, hogy állítólag némelyik érmébe valamennyi komolyabb anyag is belekerült, épp ezért ritkábbak, értékesebbek. Valóban?

A pontos évjárat sajnos nem rémlik, de tény és való, több száz darab 2 Ft-os között csak néhány darabot találtam! (bankban dolgoztam akkoriban :) )

Az 1973-as 2 Ft-os a ritka. (párszáz forintot ér)
Az 1986-os 2 Ft-os a legritkább, de közforgalomba nem került, csak gyűjtőknek adták el őket a laminált 1986-os érmesor részeként.

Amiben "komolyabb" anyag volt, azok a fém 200 Ft-osok voltak (évjárattól függetlenül 50%-os ezüsttartalommal).

 

Előzmény: MOttó55 (32211)