jazd Creative Commons License 2017.04.17 -1 2 56717

Amikor nézegettem a Szlovák úthálózatot a térképen,láttam,hogy náluk is egyre több a fizetős autópálya vagy gyorsforgalmi út. Már Zólyom előtt van egy ilyen szakasz. Utána Nyitra felé is ilyen gyorsforgalmi út halad. Nem tudtam mennyire maradt meg a régi főút ezért amikor átléptem a határt, azonnal vettem 10 napos pályamatricát,ami ott is teljesen virtuális. Jól tettem,mert így kényelmesen és gyorsan lehetett haladni.

Szerencsére könnyen megtaláltuk a Saskőváraljához vezető utat. Igazi kicsi hegyi falucska, pár tucat házzal. A várhoz nem tartozik parkoló és csak néhány autó tud itt-ott megállni a faluban az út szélén. szerencsére nem volt nagy nyüzsgés. Szép, kitáblázott erdei út vezet fel a várhoz. Gyalog 20 perc alatt könnyedén fel lehet menni. A valamikori alsó vár területén nincsenek romok, csak a ciszterna. Van egy hegybe vágott és lezárt járat,amiről nem tudom mi lehetett.

A vár előtti tisztáson méretes esőbeálló van, ami a szlovákoknál szerintem jobban meg van,mint idehaza. Nyári zivatarnál hasznos az ilyesmi.

A várrom több ponton fel van állványozva. Idén még láthatóan nem volt itt még munkálat.Az udvar részben fel van tárva és igen sok kő ki van gyűjtve, amit remélem majd beépítenek. Szép festői várrom pazar kilátással. A Garam folyó ott kanyarog a várhegy alatt. Nagyon szép kiránduló célpont a várak szerelmeseinek.

 

Előzmény: jazd (56714)