Joco/1 Creative Commons License 2017.04.14 0 0 66732

Sziasztok!

 

A hét eleji segítségkérésemmel kapcsolatban, az egyik trafó okozta a három hengerezést. Műhelyben csináltattam meg, nem volt most időm kitesztelni, ma már kellett az autó hosszú távú útra. Az autószerelő ezen kívül még egy hibát talált, ami miatt a check engine visszajelző lámpa világíthatott, mégpedig a lambda szonda (kettő közül az egyik, ha jól értettem, az első dob utáni) szar volt. Szerencsémre a lambda szondán a kiégetés segített, a rossz trafó helyére Valeo került.

 

Klímás 1,4 16V tulajokhoz lenne az a kérdésem, hogy valaki csinált olajcserét otthon?

Hogyan fértetek hozzá az olajszűrőhöz, aki megcsinálta?

 

Megvettem az Elf SXR 900 5w40 5 literes olajat, olajszűrőt, levegőszűrőt, ma jöttem haza vidékre a családomhoz, apámmal itthon terveztük lecserélni az olajat. Apa eredeti szakmája autószerelő, mondjuk nincs gyakorlata benne, rég nem dolgozik már autószerelőként, minden esetre csak nézett nagyokat ő is és bazdmegezett, ahogy próbáltunk hozzáférni a szűrőhöz... Az olajleeresztő csavarral nem lenne gond, van hozzá négyszögkulcsom, de szerencsére még időben észrevettük, hogy az olajszűrő adja fel a leckét, nem eresztettük le.

 

Pollenszűrőt is akartam cserélni, a helye megvan, de nagyon úgy tűnik, hogy az csak a helye, nincs ott semmi csavar, illetve fedél, amit ki lehetne szedni...

 

Lőttem pár képet a motortérről, nézzétek már meg légyszi, van tippetek, hogyan kell leszedni az olajszűrőt, illetve hol van pontosan a pollenszűrő helye?

A második képen próbáltam bevilágítani azon a résen ahol látszik az olajszűrő, bár a képen nem nagyon látszik. A motorblokk elülső részén az az aluminium színű alkatrész (ami nem tudom micsoda) nagyon útban van... Na meg a csövek sem éppen segítik elő a műveletet :)

 

Pest környékén tud valaki segíteni az olajcserében esetleg? Természetesen fizetség ellenében.

Amennyiben még ezen a hétvégén tudna valaki segíteni, akkor Nyíregyházán, illetve a környékén lenne jó.

 

Köszönöm a válaszokat!

 

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

 

Üdv!

Jocó