SzaSza0909 Creative Commons License 2017.04.13 0 0 929

Sziasztok!

 

Mint bizonyára tudjátok, az AMEX hitelkártya-számla elszámolása úgy történik, hogy a fizetési hatáirdő lejárta utáni befizetések (a következő számlazárásig, azaz pl. január 28 és február 13 közötti befizetések) nem íródnak jóvá, hanem túlfizetésként vannak nyilvántartva (azaz nem növelik a költhető egyenleget). Csak a számlazáráskor könyvelődnek rá a számlára, onnantól költetőek (a példában február 13 után)

Namármost, úgy jártam, hogy a fizetési határidő után jött értesítés egy fizetendő számláról (csoportos beszedéssel az AMEX kártyáról). A számla összege nagyobb volt, mint a hitelkártyán lévő szabad egyenleg, de a beszedés napja pedig korábbi,, mint a számlazárás (azaz alapvetően a meglévő egyenlegből nem tud teljesülni).

 

Itt jön a csattanó: beszéltem az OTP-vel, hogyan lehetne megoldani, hogy a hitelkártya-egyenleg számlazárás előtt növelhető legyen, a csoportos beszedés teljesíthetőségének céljából. A válasz: SEHOGY!

Így bár nem sokkal volt kevesebb az egyenleg, mint a beszedés összege (hatszámjegyű összeg egyébként), az egészet meg kell finanszírozni más forrásból, mert az OTP akár hetekig ül az ügyfelei pénzén, a nevetséges folyamatai miatt.

 

Az biztos, hogy ezek után a kártyát fel fogom mondani decemberben (a visszatérítés bezsákolása után), inkább az a kérdés, hogy ezzel szerintetek érdemes-e az MNB-hez fordulni, fogyasztóvédelmi bejelentés keretében?