allez zserzseli! Creative Commons License 2017.04.12 0 0 52501

hát, ahogy írtam, nem vagyok egy Geripapa, de a következőket tanultam az elmúlt 8 év pulzusmérős edzéseiben:

- ultrán egyenletes görbe elég ritka. A 6 óra nem feltétlen ultra, éppen a határon van pl, nálam, de azért már közelít. A 6 óra sokaknál egy olyan határ, ameddig relatíve könnyebb fenntartani egy jó energetikát. De erről Lúdtalp mester tud sokat. Az MB-n tehát lehet persze egyenletes görbéd is, de az nem jelenti azt, hogy a leghatékonyabban mész időeredmény szempontjából. (Nekem pl. idén a Bükkikin gyakorlatilag szögegyenes pulzus"görbém" volt, mégis az egyik leggyengébb időmet mentem és nem a terepviszonyoknak, vagy időjárásnak köszönhetően, mert az ideális volt.)

- 100 km-es , vagy annál hosszabb versenyen egyenletes görbe azért igen ritka amatőr szinten, mert sajnos fáradunk, így lassul a pumpálás , csökken a pulzus és a nagyobb baj, hogy ezt követve a legtöbbünknél a tempó is. Jó energetikával fent lehet tartani sokáig az egyenletességet, de a természetet azért nehéz legyőzni.

- Ezért célravezetőbb és hatékonyabb egy ultrán úgy kezdeni és tartalékolni, hogy a végén ezt a pulzus és tempócsökkenést kiküszöböld, még inkább megfordítsd a trendet, azaz növelni tudd a tempót. Ez azt jelenti, hogy az energiáddal jól sáfárkodtál, ami egy hosszú futás  alapszabálya. Ennek eredményeképpen a célidőd is jobb, mert az utolsó szakasz tempó és energiavesztése nagyon jelentős a teljes táv tempójához képest, tehát megfordítva a trendet jelentős előnyre tehetsz szert másokkal és korábbi magaddal szemben.

- Én a te pulzusodban ezt láttam. De ezeket szerintem te is tudod, csak szívatsz.

 

De van egy egyszerűbb magyarázat is.

Ha a pulzus görbe felfele mutat, tehát nő, és növeled a sebességet, akkor kurva erős vagy, ergo jobb az eredményed.

Tehát nem, nem az egyenletes görbe a jó szerintem, hanem, ami növekszik, a tempóval együtt.

Előzmény: ubalika76 (52499)