elemző999 Creative Commons License 2017.04.10 0 0 10246

Sokkal bonyolultabb a  helyzet. Kicsit próbálom összefoglalni, hátha sikerül.

 

1. Vannak a régi, fals levegős, 4 téglás kémények, amelyek a padláson tűzveszélyt okozóak már (vidéki házaz padlására sokszor felvisznek éghető anyagokat és elég egy kis szikra, át vannak itatva kátránnyal, ezért is tűzveszélyesek. Nincsenek hőszigetelve, ezért a kondezációs kicsapódás is jobban érinti, a hanarcs kiégett, a téglák lebenek ide oda. stb. Nem védettek a madaraktól, beleesik az eső, nem elég magasak, és a keresztmetszet is kicsi, és a profil szögletes ami a turbulenciát is okoz. (ha valamit kihagytam pótolandó)

 

2 A modern szerelt kémények elvileg jól testre szabhatóak, statikailag ellenőrzöttek, lehetnek samott vagy saválló béléssel, szigetelt kőzetgyapottal vagy levegővel. Hosszú garancia van rájuk. Hátrányuk hogy jó drágőák, előnyök hogy gyorsan felépíthetőek.

 

3. A kéményen keresztül leszívott égési levegőt is tudja pár drágább szerelt kéménym, ez előny, de hátrány hogy ez a levegő is hideg.

 

4. A kéményeket akkor építikik amikor a kályha típusa még nem biztos hogy ismert. Könnyű alkalmatlan kéményt használni. Az ideális paramétereknek alig felel meg valamelyik, elég megnézni a táblázatot.

 

5. A kémény és a kályha nem egy egységet alkot hanem csak kiegészítik egymást jól - rosszul.

 

6. Egy csomó funkciót nem tudnak a  mostani kémények, és nincs is műszakilag minden követelmény mérve (ellenőriztem) a gyártó sem foglalkozik sok mindennel ami a kályháknak kellene. 

 

7. Sok a csaolás és a nem ellenőrzött beépített anyag, visszaélnek a márkanévvel is, hamisitások is vannak (molndták gyártók). Több olyan típust is árulnak aminek nem is volot bevizsgálása, és kémény tűz esetlében szét megy, szétreped. A beépített közetgyapot szigetelések takarékossági okból (csalás) nem megfelelőek szándékosan. Mivel a gond később derül ki,  nincs kockázatuk.

 

Természetesen a fűtési szokások is hibásak (vizes fa, túlterhelés, stb.), de ha a kémény ezt nem védi ki lehet egy pici gond belőle.

 

Általánoságban a huzat nem ideális ezer okból. 

 

 

 

 

Előzmény: Mr.Gabson (10242)