einohyl Creative Commons License 2017.04.08 0 0 10232

"kémény számot a minisztérium közölte," 

melyik minisztérium , sok van belőle !

 még mielőtt cáfolnálak azt látom valamiért  nem kedveled a  hagyományos   14 x14 -es szelvényű tégla kéményeket.

 nincs azokkal semmi baj, ha  :

 megfelelő minőségűtéglából építik / gyakorlatilag fagyálló tömör téglát jelent és az is csak a felső harmadára kell az un. kéményfejhez /,

 Megfelelő minőségű falazó habarcsot használnak, ami annyit tesz hogy   a cement adagolás megfelelő az elírás szerinti.

és végül a huzat biztosítása céljából kiszámolják a szükséges magasságot. Az pedig általában  6 m minimum. egy 7 . 10 m -nél már eleve felesleges a huzat számítás  .... inkább a fojtás szükséges. Nagyjából 15 kW készülék teljesítményig.

 Ha nagyobb a teljesítmény, akkor nagyobb szelvény kell.

 Természetesen nem minden tüzeléshez jó ez a kémény típus, pl. gázfűtéshez elve nem jó. Ott bélelni kell.

 

 

 

"Az élet és tűzveszély abból fakad hogy a kémények tömörsége hamar megszűnik a habarcs elhasználódása, kiégése miatt."

 

 Ez egy jó 200 éves szajkózás. Tény hogy ez is benne van a valamikori  gyakori kéménytüzek okaiban. És ezért hozták létre már legalább 150 éve a kötelező kéményseprőipari. szolgáltatást.

 Tehát az elhasznált nem megfelelő anyagból épített kémények  és a nem megfelelő tisztítás. A felhalmozott anyag tud csak  megfelelően égni és megfelelő  magas hőfokot előidézni. magyarul egy párévig nem tisztított kémény képes kéménytüzet  okozni. Ott ahol min . 2 - 3 vedernyi anyag felgyülemlik. Korom és kátrány.

 Megfelelő anyagból építeni és  az előírt időközönként tisztítani.

 

 Na most a felületes szemlélődő lát a házak tetején tényleg ronda kéményeket, de azok  2 /3 ába már nem tüzelnek, nem használják, ami meg megvan azért ,hogy ronda még jó lehet. Ha valakinek fáj / általában a kötözködő, kistudású kéményseprők / az menjen fel és javítsa ki a kéményfejet.

 A javítás :   a könnyen kijövő habarcs darabok eltávolítása ,   erős cementes habarccsal való fugázás   és   a felület eldörzsölése. Ha indokolt akkor a tetőn kívüli rész újra rakása .

 Gáztüzelésnél pedig  bélelés.

 természetesen a modern készülékek teljesen más elven működő kéményeket igényelnek. A szabványban előírt követelmények szerint kell gyártani és   telepíteni.

Előzmény: elemző999 (10228)