"A kéményseprő cégek felmérték a helyzetet már korábban."
Azok a felmérések nem reálisak. Részrehajlóak !
A többi :
"a habarcs kötése 160 C fokot bírt," egy sütemény sül ennyi hőfokon, a jó pecsenye pedig 180 fokon.
Tény hogy a régi kémények falazó habarcsa nem volt anno megfelelő, mert nem tettek bele elég cementet. de a városi házak külső vakolatai hasonló hiányosságban szenvedtek. Azaz abból is kispórolták a cementet. plusz még a homokkal is problémák voltak. A fővárosi házak vakolatainál.
a magasabb hővel kilépő savas füstök ezeket néhány év allatt tönkreteszik..
ha magas a hőmérséklet semmi baj kimegy a sav egyikrésze a kéményen, a másik eleve nem találkozik vele.
ezért régen jó 50 és 75 éve amikor 'kitűnő' kénes szeneket égettek el a kéményeknek semmi baja nem lett, mert a keletkező kéndioxid vígan távozott a kéményből, azt békén hagyta.
viszont az esővel egyesülve vissza hulva a már említett eleve rossz vakolatokat kikezdte.
A problémák a földgázzal kezdődtek. Az égéstermékekben volt víz , volt széndioxid és alacsony hőmérséklet így szénsav keletkezett és az bizony rombolta a kéményt. De ott is a fagy vitte primet. A jelenség neve kémény errózió - fagy és savhatásra az eleve rossz kéményfal / tégla habarcs /előbb utóbb tönkre ment. Ahol a kátrány átszivárog ott a tüzelés eleve a rossz !
A többi igaz, de azért régen is tudtak kémény méretezni.
Miért pont a köpeny elemet kell bevizsgálni ? Jó lenne tudni !
a bélés /samott és fém /kap tanúsítást ugyan így a hőszigetelő anyag és a burkolat is.
Az aki kémény tervezésre adja a fejét csak tudja , hogy milyen hatások érhetik az ott alkalmazott anyagokat.
Mert ezek a modern kémények eleve gyártmányok, majd kereskedelmi forgalomba kerülő tárgyak.
és minden tárgy amit eladásra gyártanak bizonyos kritériumokkal kell, hogy rendelkezzen. Azt meg a szabványok írják elő.
kéményekre és forgalmazott szendvicsekre egyaránt . A több százezer társával együtt.