Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.04.07 -3 0 75438

Úgy látom, hogy van itt némi keveredés a biztonsági kamerák felbontásával és hálózati sávszélesség-igényével kapcsolatban.

 

A kamera képfelbontását úgy válasszuk meg, hogy a megfigyelt terület legtávolabbi pontján látható idegen arcáról olyan minőségű képet nagyíthassunk, amiről az illető egyértelműen beazonosítható legyen (tehát ne csak az legyen a cél, hogy "van ott valaki"). Ilyen képminőséghez felejtsük el a röhejes 350-500 soros felbontású kamerákat, családi házakban előforduló méretű helyiségek esetén 700-800 soros felbontás a minimum, de  ahol 6-8 méternél távolabb lévő embert kellhet beazonosítani, oda már 960-1080(HD) soros felbontású kamerák kellenek, de 15-20 méternél nagyobb távolságok (nagy termek ill kültér) esetén már a HD felbontás is kevés.

(a fenti távolságok 70-90 fokos látószögű kamerák esetén értendők)

 

IP kamerák esetén ennyire sok pontból álló képek átvitele (pláne több kamera esetén) valóban érezhetően megterhelheti a számítógép hálózatot ha rosszul állítottuk be a kamerarendszert. A kamera által rögzíteni kívánt esemény a legritkább esetben egy villámkezű zsebtolvaj, ezért igen nagy butaság részünkről, ha a biztonsági kamerák képét a maximális sebességgel figyeljük/rögzítjük. A legtöbb estben bőven elegendő másodpercenként csupán 2-5 képkocka, ez a hálózat sávszélességét alig érezhetően terheli meg (ráadásul a képrögzítőben lévő adattárolóból is sokkal kisebb kell, vagy ugyanazon az adattárolón 5-10-szer hosszabb időszak fér el).

 

Tehát a kép minősége legyen a lehető legjobb, a ránézés/rögzítés sűrűsége viszont a lehető legritkább (amennyit a várható leggyorsabb esemény még megenged).

 

Még valami:

A biztonsági kamera a biztonsági rendszer része. Ezért

- biztonsági információt KIZÁRÓLAG vezetéken továbbítsunk, és NE wifin.

- egy rendszer akkor valóban biztonsági, ha áramszünet esetén is működőképes.