eppur*** Creative Commons License 2017.04.05 0 0 3835

Gyanús, hogy a nyári szárazság, a locsolás hiánya okozta. A vicc, hogy a tél is tud produkálni ilyet, nekem egy grandiflora száradt csörgősre 2015/2016 száraz telén. Idén télen locsoltam az utódját. És kapott télen fátyolfóliát is.
Ráadásul a Magnolia-fajok általában talajfelszínközelben, húsos gyökereket hoznak. Szóval jó, ha nyárra takarod mulccsal a talajt alatta és úgy öntözöd, és lehetőleg nem hideg kúti vízzel, hanem áll előtte a víz, hogy ne "forrázd" le a gyökerét, persze a gyűjtött esővíz a legjobb. Nem tudom Debrecen környékén mitől lenne meszes a talaj, az alföldi homokos talajok között biztos akad ami meszes, de tuti az?
Van egy Nigrám, azt tavaly tavasszal átültettem, annyira sokkolta, hogy idén nem hozott virágot. A kobusunk (van vagy 15 éves) tavaly először borult virágba, idén egy virág sincs rajta. De Miskolcon köztéren is láttam olyan kobust, amit tavaly elleptek a virágok, most csak a tetején van valamennyi... Szóval fene tudja mi van ilyenkor, biztos az adott év extrém időjárása is számít. A virágrügyek még a megelőző éven fejlődnek ki és ha a növény kondíciója leromlott, akkor nem biztos, hogy a virágzás lesz számára elsődleges.
Amúgy az oltványokat általában kobus-magoncra szemzik, ami a szakirodalom szerint mésztűrő, szóval nem biztos hogy kell annyi óvintézkedés az ültetésnél. Nálunk aztán meszes a talaj, a kobus és a Susan levelei semmiféle klorózisos tünetet nem mutattak eddig... Van még néhány új telepítésű liliomfám (stellata, Rustica Rubra, Green Diamond, Sundew, Sunsation, Betty, Black Tulip, illetve sieboldii Double), ezek kicsik még, van olyan amin tavaly még nem volt virágrügy most viszont fakad. De például a Green Diamondot úgy kaptam, hogy tuti kapott valamilyen indítólöketet a szaporító kertésztől, mert tele volt virágokkal, még egy termést is beérlelt, idén csak néhány virágrügy van rajta. Persze hajtást se nagyon hozott. Azt akarom ezzel mondani, hogy a nagy virágzás is "kifáraszthatja" a növényt.

Előzmény: fan62 (3822)