APT Creative Commons License 2017.04.03 -1 0 162833

Nem tudom, hogy az olaszok ezt vállalnák-e, még sosem tettem rá kísérletet... P.Kiss felárért vállal egyedi klisé készítést - de ettől még a minősége az általa alkalmazott technológiának erősen korlátozott - amit te magad is megtapasztalhattál. Ezt olyan esetekben lehet nyugodtan bevállalni, amikor "így is jó" - van azért sok olyan egyszerű, eleve, gyárilag sem nagyon finom vonalvezetésű számlap, ahol teljesen vállalható a végeredmény.

És van sok olyan, ahol jó lenne jobb - de nem fér bele a keretbe...

 

Persze, lehet mondani, hogy hülyeség az egész, minek felújítani, amikor tenger sok szép számlapos óra van - de egyfelől ez sajnos nem igaz, nincs tenger sok eleve szép óra (és azok egy jelentős hányada is felújított.. ;-))) ), másrészt pedig igenis lényeges kérdés az is, hogy "mennyi az annyi"?

Az ember nem fog kidobni a kukába egy három körös arany Universal kronót azért, mert tönkrement a számlapja. De még egy szép régi Seamastert sem - és bizony nagyságrenddel több a már nem kifogástalan számlapú-tokú, mint a "NOS" példány (amelyek zöme ugyebár szintén felújított...).

 

Az olasz felújítások zömének ugyanakkor a minősége nagyon jó. Nem, nem szoktak összevissza elcsúszni a feliratok - előfordul nem tökéletes, ez tény (vissza is lehet küldeni, ha van az embernek türelme, megcsinálják újra, szavatosságban), de én például még nem is jártam így, másnál láttam már effélét - egyet. Általában eredeti számlapokról készített, vagy egyenesen az eredetiek gyártásánál használt klisékkel dolgoznak - de így is előfordulhat, hogy nem hajszálpontosan ugyanolyan számlap jön vissza - mert nem volt hozzá való kliséjük - hanem egy olyan, amit amúgy az adott modellhez szintén használtak, és csak kicsit eltérő. IWC-m is jött már vissza így, nyilván legjobb lett volna, ha "pont olyan", de igazándiból egyáltalán nem rossz az sem, ami visszajött - és csak egész kicsit más.

 

Amúgy meg azért ma már ott tartunk, hogy viszonylag komolyabb órák eleve csak azok, amelyek elbírnak egy számlap-felújítást, még akár P.Kiss relációban is. Most már igazándiból egy Doxa sem, egy Cornavin vagy átlagos GUB, pláne orosz végképp nem - viszont itt jön elő a "nagypapa órája volt" effektus, amikor egy családi emléket felújíttatnak akkor is, ha az gazdaságilag nem kifizetődő. Persze, lehet mondani, hogy mi értelme, meg xy ezt nem tenné, úgy hagyná - de más meg másképpen gondolja, és nehogy már ebbe bárki beleszóljon...

Előzmény: Underhand (162831)