ronin s8 Creative Commons License 2017.04.03 0 0 61180

A bor valamilyen szinten ezotérikus is. :-))

 

 

Ez a téma azért nem ennyire az. Mondom, egyszerűen ellenőrizhető minden, csak rá kell szánni időt, pénzt, elmét. Ennek hiányában tényleg csak ezotéria marad. 

 

Nincs szükség túl sokféle pohárra, bár a végén sajnos elég sok pénzbe kerül az a pár is. Kell bordóis, burgundis, és egy jobb fajta fehérboros. Ezzel a hárommal minden bort és pezsgőt lehet kóstolni.

Az első kettőhöz nem kell magyarázat, és felesleges elmerülni abban a kérdésben, hogy "melyik burgundisat vegyem?", mert egy szint fölött mindegyik Riedel elég jó (itt az "elég jó" a mérték.). Azt meg ki-ki eldöntheti, hogy egy Baroló-t vagy egy Shiraz-t melyikből igya, bár mindkettőre létezik külön pohár is. Szintén érdekes kérdés lesz majd közös kóstoláskor a Kékfrankos esete, de még egy Brunello di Montachino is megosztja majd a véleményeket... Ti., hogy melyik pohárból jobb?

Nehezebb probléma egy jó fehérboros megválasztása (hacsak nem akarjuk végigvenni a Riedel kínálatát, de nem), mert magyarországon nincs se jó Chardonnay, se jó Rizling, Olaszrinzling meg végképp, ami szégyen. Sauvignon blanc van, ráadásul az elég harsány ízekkel bír, ami külön figyelmet érdemel. Én egy olyat javaslok fehérborosnak.

Pezsgőket ma már midenhol burgundisból kóstolnak, de a rozékban fellelhető eper csak a nagyobb Sommelier-ben fog elsőre érződni (utána már persze mindenki érezni fogja bármelyikben, de az nem ér!).

 

Szóval, lehet, hogy a cikk fizetett, de tökmidegy, mert végre rávilágít egy lényeges kérdésre, amit a kedves urak szeretnek elbagatellizálni - holott gyanúm szerint egyszerűen csak a tapasztalatlanságukat próbálják leplezni...

 

Előzmény: Hepci (61179)