bajan122 Creative Commons License 2017.04.02 0 0 227741

Sziasztok!

 

Mint helyi, aki motorozik, autózik és biciklizik engedjetek meg pár sort a témában.

 

Előre írom, hogy felháborító ami történt és történik nap mint nap.

 

Szóval, a régi időkben, míg bicikli út csak elvétve volt, boldogan lehetett a köröket róni és mérni az időt hisz szinte csak rajtad múlt mennyit tekersz. Aztán az eu pénzek újabb hatékony felhasználásával építettünk egy csoda kerékpárutat. A burkolat minősége egyébként szerintem nagyon jó, kivéve a pákozdi szakaszt ahol térkő (??? miért és minek ki tudja ??). A nyomvonal viszont egy csőd. Látszik, hogy erőltetett tervezés volt, magyarán minél olcsóbban, semmit nem átépítve ott vezessük el ahol lehet. Ebből lett a pákozdi szakaszon a főút négyszeri keresztezése egy kb másfél kilométeres szakaszon. Ebből lettek az agárdi szűk kanyarok, végig a parkolón át, el a vasúti aluljáró előtt, át a főszezonban zsúfolt területeken. Gárdonyban a konkrétan a strandon kacskaringózik a vonal, Velenc-fürdőn újabb szűk kanyarok, ráadásul az útest a kerékpárút ami a beláthatatlan vonalvezetéssel kombinálva megint csak veszélyes.  A velencei korzónál lévő strandos rész meg minősíthetetlen szakmailag. Összegezve használhatatlan ha sportolásról van szó. Természetesen ha a családommal kirándulás a cél, akkor a gyerekek kisbiciklis tempójával ősztől tavaszig szuper, nyáron még úgy is járhatatlan.

 

Mindezzel nem lenne akkora baj, ha a helyi hatóságok felfognák a turizmus lényegét (emberek azért és akkor jönnek ha jól érzik magukat). Márpedig a tó körül a kerékpáros turizmus jelentős mértékű. Sajnos nem fogják fel és rendszeresen látom, hogy zaklatják a sportolni vágyókat (a röhejes kerékpáros nyomvonal sportolásra alkalmatlan!!!). A rendőröket ebből a szempontból három csoportra tudom osztani: 1. a helyi, aki esetleg maga is sportol így eszébe nem jut a kerékpárosokat piszkálni, 2. a helyi akinek csípik a szemét a bicajosok így személyes sértésnek vesz minden bicajos kihágást (szerencsére szűk csoport, talán ketten vannak), 3. a nyárra idevezényelt kezdők akik szellemi képességük szerint állnak megértően a témához.

 

Személy szerint pár éve eladtam a bicajt annyira untam az atrocitásokat. Hozzá tenném, hogy ez a téma is pont úgy működik mint a traffipax: nem azért van ellenőrzés mert sok a baleset, hanem mert pénzt lehet belőle beszedni. Ahhoz képest hogy mennyi a bicajos és milyen forgalom van itt szezonban alig van baleset. Ráadásul a sportolók aránya ebből szerintem elenyésző, ha nem nulla.

Idén vettem újra bicajt ami miatt a kolléga büntetése nagyon zavar. Azt hiszem inkább másik kört választok, szerencsére van még merre menni, persze az turisztikailag nulla értékű.

 

(Annyit azért had jegyezzek meg, hogy az egymás mellett tekerés a forgalmas közúti részeken veszélyes és az autósok számára nagyon zavaró. Sajnos sokszor hármas felállást is tapasztalok amit aztán végképp semmi nem indokol.)

 

Gyertek minél többen! A tó környezete gyönyörű, a burkolat jó, a rendőröknél meg folytatjuk a kampányt az ésszerű és csak szükségszerű beavatkozás megvalósításáról.

Előzmény: inifini (227738)