hul Creative Commons License 2017.04.01 -1 1 139243

Az a helyzet, hogy Horváto. népszerű. A keletieknek közeli, a nyugatiaknak olcsóbb, viszont mindenkinek gyönyörű. Tehát sokan választják célpontnak, nyaralásnak, kirándulásnak, pár napra és sok napra. A nyár a főidény, szabadságolások, jó idő és langyos tenger. A horvátok is nyaralnak, lemennek a tengerhez, hétvégeken is, meg egyébként is. 

Tehát nincs olyan népszerű hely, ahol a távoli magyar utazó háborítatlanul kiscsoportokban élvezheti a csodát, mert rohadtul nincs egyedül. Ez persze a fő csapásirányokban igaz, az ismert helyeken, a valamit bemutató nevezetességeken és az utakon, a csuda kis és nagyobb városkákban, nem sorolom fel. Az Isztria hamar megtelik, kedvelt célpont nyugatról és a taljánok felől, közeli és olcsóbb nekik, kiépült, mindenfélét kínál. Délebben sok jó célpont van és pazar partok, azért elég hosszú és tagolt, hogy sok ember elférjen... Dubrovnik még a tengerről is támadás alatt áll, sorra kötnek ki a távolkeleti túristahajók és ontják a kalapos hölgyeket pl. hogy ők is ott barangoljanak a csodás köveken. Ez egy kifejezetten zsúfot világhíresség, sokan felkeresik nyáron. A szigetek is egyre többeket fogadnak, sokan rájöttek, mennyire klassz és békés, meg csendes is tud lenni. A kompozás már régen nem probléma, bár várakozással jár ls alaposan megdrágult az utóbbi években. Vannak elviselhető és nagyon zsúfolt helyek, időszakok és időpontok, ugyanakkor óriási a terület, a tengerpart, kifejezetten alig látogatott, vadregényes helyek is vannak: magad lehetsz, nudizhatsz, fürödhetsz, persze nincs csapolt sör a közelben és az út is keskeny és vacak. További opció a szeptember, kirepült gyerekek után egy nyugodt és békés, olcsóbb időszak, amikor az időjárás továbbra is tökéletes.

Vigasztaljon, hogy más helyeken, Olaszo.ban, Spanyolo.ban és másutt is pont így van. Tehát vállalni kell a kockázatot, hogy lesznek dugók, sokadalom, és lesz vadregényes, gyönyörű kevés emberes hely, alkalom. 

Azt mondanám kezdő horváto.i utazáshoz: úgy tervezd, ez az első. Nem az egyetlen. Bárhova mész, csak azt láttad és még ezernyi van, sose tudni, neked mi jön be legjobban. Ne vállald túl, nem lehet felfalni 2 hét alatt se. Meleged lesz. Kompromisszumokat kell kötni, mint mindenhol. Ha bejön, sokat mész még, mert érdekelni fog és jól is jársz, mert vadregényes, élményt adó.

Ne "a tökéletes helyet" keresd, mert a sokféle együtt nagyszerű, sok kis tökéletesből tevődik össze az egész. Ha valami nem jön be, akkor tudnod kell, hogy 3-5 v 20 km után találhatsz neked jobban megfelelőt. Akárhol telepedsz le, mindenképpen érdemes a környéket körbenézni, felfedezni. 

Előzmény: geegee_ (139242)