Jobb agyfélteke Creative Commons License 2017.03.31 0 0 25915

"Megnézve az ösztönpróbákat, teszteket, olvasva az írásokat nem erősítik meg az embert abban, hogy márpedig komondor kell."

 

Igen. Sajnos így van!

 

Tegnap merengtem valamin, de mert elég puskaporos itt a levegő, nem akartam leírni. De mégis leírom inkább, mert hiszek abban, hogy az MKE nem a HKK ahol nem tolerálják a másként gondolkodást!

 

Azon merengtem, hogy jót tesz-e ez a fajtának az ösztönpróba publikussá tétele. 

Eleddig a komondornak volt és van visszatartó ereje pusztán pszichésen is, mert ez terjedt el róla, hogy kemény és vigyázni kell vele. Namost ha elterjed az, hogy simán be lehet tőlük menni, az kinek lesz jó? 

A házörzéshez a kutya és gazda oldalán áll a kutya híre a világban. És a behatoló ellen dolgozik ez a híre. Most mi lesz majd hosszabb távon? 

 

Mondom ezt úgy, hogy a tesztet nem tartom jónak. Elfogadhatónak tartom mintegy kísérletképpen a kutyák felmérésére.

Nem csak a lánc miatt nem tartom jónak - erről már beszéltünk elébb itt, és elfogadtam, hogy így csinálják - hanem a bunda miatt sem. 

Mert nem életszerű. Tudom, hogy életszerűen balesetveszélyes lenne. De az, hogy egy ember behatol úgy egy kutya területére ( itt értem ez alatt a lokális pár méteres kört is ha le van kötve ) hogy lendületből rámegy a kutyára - kvázi megtámadja a kutyát - majd a kutya azzal szembesül, hogy kárt sem tud tenni az emberben, véleményem szerint nem jó metódus! Nem életszerű és káros az adott kutyára nézve is. 

 

De ez még hagyján. A problémának legfőképp a publicitást látom. Feltéve a youtube-ra! Kár. Tönkre fog menni a kutya után a kutya híre is. Ki fog így komondort venni? 

És saját tapasztalatom meg az, hogy ez a fajta képes arra, ami elvárható tőle! Képes megállítani a behatolót. Először ugye a híre okán, másrészt a kerítésnél való pózolása okán, harmadrészt azért mert egy átlag ruházattal senki sem fogja megkockáztatni, hogy a combjába marjanak, ergo nem lesz olyan bátor mint a teszten a segéd!

 

Mindazzal együtt mondom ezt abszolút építő szándékkal, hogy az MKE munkájával és létével egyetértek és támogatom! De nem vakon! Egy más útra lépett az MKE mint a HKK és ezt maximálisan becsülöm, mindazon által ez egy kiforratlan út, és kritikusan kell kezelni!

 

Maglor? Károly? Mit gondoltok?

 

 

Előzmény: Törölt nick (25911)