zsigmond1974 Creative Commons License 2017.03.26 0 1 24632

Sziasztok,

Hazaértünk Rómából. Szép, izgalmas, lüktető város.  Egy kis összefoglalót írnék, fogadjátok szeretettel..

 

1. Nap (este) megérkezés. Fiumicino. T3 terminálon megvettük a RP-t és a vonatjegyet Trastevere állomásra (8 Eur/fö). Szállásunk a Trastevere állomástól 5 utcasarokra (kb 10 perc séta) Airbnb-n foglalva. Közelben éttermek, kávézók, boltok, villamos (3-as és 8-as).

2. Nap. Indulás Colosseum-hoz (3-as villamos). Leszálláskor elhúz felettünk pár repülő piros-fehér-zöld csíkot húzva. Ez igazán kedves köszönöntés:) Colosseum-Palatinus-Forum kb 5-6 órás masszív sétás nézelődés, RP-vel sorbanállás nélkül abszolválva. Utána séta a belvárosban, Trevi kút, Pantheon, Piazza Navona, Campo Fiori, már sötétedésben körbenéztünk a Szent Péter téren, és az Angyalvár környékén, utána már sötétben irány az Ara Pacis a VR vetítés (12 EUR, RP-ra csak kedvezmény 4 EUR, tehát így 8/Fő, a vetítés csak pénteken és szombaton 1/2 19 - 22 óráig) 

3. Nap. Szt Péter bazilika 1 órás sorállás, és még korán mentünk. Mire a bazilika bejáratához értünk a sor már a tér túlvégén állt... (valaki nem tudja a bazilika közepén miért van feltüntetve az esztergomi székesegyház?). Utána Angyalvár RP-vel ingyen, sorállás nélkül, itt ismét pár órát eltöltöttünk, aztán Crypta Balbi. Utána megvettük a jegyet Palazzo Valentini-be a Római Ház-ba. Ismét kaptunk kedvezményt a RP-re, ahogy a CB-ban is. Mivel egy óra múlva kezdődött a vezetett séta (csak az van, fényképezni nem lehet), még megmásztuk a Piazza Venezián a Vittorio Emannuel emlékművet. A Palazzo-ban a vezetett séta 1/2 19-kor kezdődött és este 8-ra lett vége. Mi igen fáradtak lévén visszavillamosoztunk a szállásra. (8-as villamos, egészen hajnalig jár kb 5 percenként)

4. nap. Késői kelés. Körbenéztünk a Porta Portese piacon (a szállástól 2 percre volt), utána ismét Szt. Péter tér, pápai áldás. Utána a Palazzo Borghese kertjébe mentünk, egy kis sétára. Majd Piazza del Popolo, Spanyol lépcső, ismét Pantheon, Palatinus domb, Isola Tiberiana, Trastevere, majd szállás.

5 nap: Caracalla Termái, Via Appia szintén egész napos kirándulás. Visszaérve a városba még Mózes szobrot néztük meg, majd a kivilágított Trevi kutat és a Pantheont.

6. nap: Indulás haza, Trastevere-Fiumicino-Budapest útvonalon.

Érdemes kipróbálni a Suppli-t (lehetőleg "al telefono"), a finom sütiket. Étkezés szempontjából sztem a belváros gáz, a külső részeken finomabbat, olcsóbban lehet enni, inni. 

Ha kérdés van szívesen válaszolok.