[fidelio] mindegy Creative Commons License 2017.03.24 0 0 1855

Baráti Kristóf március 22-én este a chicagói Stradivari Társaság otthoni rendezvényének díszvendége volt. Helyszín a Lincoln Park Village területén volt, és az alábbi hirdetmény szerint a zártkörű rendezvényen a tagok 10 dollárért hallgathatták meg az esti előadást, további 40 dollárért vacsorát is kaptak a koncert előtt. Már a beharangozó is kiemelte Kristóf művészi érdemeit és kapcsolatát a Társasággal.

.

Erről a koncertről is beszámolt a violinist.com felületén művelt blogjában Laurie Niles:

.

A blogger néhány napot töltött Chicagóban, hogy betekintsen a hegedűsök világába, egyúttal  felelevenítse régi iskolai éveit. Programja remekül sikerült, aminek csúcspontja az említett  koncert volt, Baráti Kristóf meghatározó részvételével.

.

Közbe kell szúrjam, hogy a Társaság - honlapjáról részletesen is megismerhetően - a Stradivari hangszerek kiemelkedő használatára irányul, kezdve azok megvételével, esetleges felújításával, folytatva kiváló fiatal muzsikusok részére kölcsönzésével, pályájuk követésével, aminek részeként bizonyos időközönként be kell számoljanak művészi munkájukról, koncerteket kell adjanak a Társaság igényei szerint. A kivételes Baráti Kristóf a jelenlegi (Current) 24 + "1" szólista között élvezi a bizalmat, 2004 óta használva a kivételes Lady Harmsworth hegedűt, és a honlapról megismerhető a korábban (Former) támogatott 76 művész is. Kristóf már a 2000-es évek elejétől kapott remek hangszereket a Társaságtól.
Művészeti igazgatójuk Vadim Gluzman, és a hazai közönség is találkozhatott számos támogatott művésszel (Repin, Bell, Kavakos, Gringolts, Muresanu, Jackiw, Jansen stb.). A tavalyi Kaposfesten részt vett Kristóf korábbi mentora (Eduard Wulfson) is, akinek meghatározó része van Kristóf pályájának alakulásában.

.

A blogger először elment a Northwestern Egyetemre, ahol 4 éve épült meg a csodálatos új zenei központ, a Ryan, amit addig csak magazinokban látott. Leesett az álla a közvetlen látványtól. A két képen egymás mellett mutatja meg a ma már üresen álló régit és a Michigan-tó partján lévő ragyogó újat, az egyik osztályteremből is kitekintve.
Elment Desirée Ruhstrat, denveri gyerekkori hegedűs társának otthonába, aki most az egyetemen tanít, majd meghallgatta előfelvételis tanítványainak játékát.

A koncert napján találkozott Desirée-vel és férjével, Davis Cunliffe csellistával, akik a Lincoln trio tagjai.
A fiatalkorában megszokott itteni nagy melegekkel szemben most meglehetősen hideg volt, de a ragyogó napsütésben és a heves szélben mégis tett egy sétát az Art Institut meglátogatására.

Képek stb.

.

Az este csodálatos volt, mert részt vett Baráti Kristóf és a zongorista Marta Aznavoorian koncertjén a Stradivari Társaság fent már említett támogatottainak ezen sorozatkoncertjén. A zongorista egyébként a Lincoln trió  harmadik tagja.
.
A magát többször mutogató Laurie és BK fotója, majd a két muzsikusé, akiknek a játékát állva tapsolta a közönség.

.
A műsor: Schubert A-dúr szonátája (D 574), Sarasate Cigánydalai, Paganini Örökmozgója és a Ravel-szonáta volt. Laurie-nak ez a szonáta tetszett legjobban.
.
A blogger örült Mary Galvinnal való találkozásának is, aki Geoffrey Fushival a Stradivari Társaságot megalapította, igen nagy hatással Chicago zenei életére. Az említett új Ryan Központ 400 személyes csodálatos előadótermét (lásd a linken!) is Mary B. Galvinról nevezték el, hiszen a Galvin Alapítvány 6 millió dollárral támogatta a központ megépítését.

.

.

.

Ezek után elképzeltem a még csak 48 éves Kristófot, mint a világ akkori legkeresettebb és leghíresebb hegedűsét, aki tíz év múlva újból Chicagóba utazik egy hasonló koncertre, méghozzá saját napelemes különrepülőgépén, amit maga irányít, és a Ryan előtti vízfelületre is le fog tudni szállni, ahova kijönnek érte egy napelemes csónakkal, mert az említett terem lesz az előadás helyszíne, ahol aztán újra elkápráztatja lelkes közönségét. Akkori útjáról én fogok beszámolni.