szenyor Lopez Creative Commons License 2017.03.22 0 1 61145

Egy kis érdekesség:

BZoltan egy régebbi posztjában nagyon megtetszett az amforába való must elrakás. Kicsit utánaolvastam és előjött, hogy Grúziában készítenek úgy bort, hogy a szüretkor lerakják a bogyózott gyümölcsöt és a lét nagy kerámia amforákba, besüllyesztik a földbe (hőmérséklet normalizálás miatt), majd elfeledkeznek róla következő márciusig. Megcsináltam a kísérletet egy korai szüretelésű Irsai Olivérrel, amiből egy 5 literes üveg edénybe raktam el bogyót és lét. Kb. az üveg fele alattig voltak a bogyók. Tavaly augusztus végén lett elrakva, most egy hete nyitottam meg az üveget. Amfora nem lévén, üvegben kísérleteztem.

Úgy forraltam le, hogy az üveget kb. 2/3-ig töltöttem, majd forrás után teljesen a tetejéig feltöltöttem.

 

A látvány: a bogyók az üveg aljába húzódtak, nem túl gusztusos látványt nyújtva. Az üveg közepétől felfelé csodaszép világossárga bor volt, az üveg legtetején pedig a magok úszkáltak. Előzőleg azt gondoltam, hogy sötét sárga lesz a bor, kioldódván a bogyókból a színezőanyagok, de nem így lett.

 

Az illat: 7 hónap totális hozzá nem érés után kinyitottam a palackot. Ez egy ILLATBOMBA. Az Irsai Olivér amúgy is egy illatos bor, de amikor az üveget kinyitva beleillatoltam, az jutott eszembe, hogy ha Irsai parfümöt készítenék, annak ez lenne az illata. Eszméletlen intenzitás.

 

Az íz: Nagyon finom, az illat visszaköszön. Egy nagyon pici szappanosságot érzek. Nem tudom elmondani ezt a kis mellékízt, de érzem, hogy ott van. És kapott egy olyan savat a bor, amit a normál Irsai nem kapott. Ja és picit érződik a széndioxid. Mintha valami friss rozét kortyolgatna az ember...

Az ízén érzek egy pici oda nem illő ízt, szerintem egy fejtés elhajtaná, de ilyen kis mennyiségnél ezt nem tudom kikísérletezni. Csak gondolatkísérlet: jót tenne a bornak pár hónap nem bogyón érlelés.

 

Összességében: megéri megpróbálni. Csodálatos illatokat fejt ki az idő, érdekes ízeket hoz elő. Tárolással ez utóbbi biztosan változik még. Nem vagyok hozzáértő, csak egy lelkes kezdő :) Nem tudok adatokkal és pontszámokkal szolgálni ;) A technológia viszont úgy néz ki működik, jövőre nagyobb üveg edényekbe rakok ilyen kísérleti anyagokat. Az amfora is tetszik, de árban nem tud versenyezni az üveggel. Az üvegnél ráadásul ott van a látvány, ami nem hatodrangú.