Sajka Creative Commons License 2017.03.19 0 0 74466

Azért az döbbenetes, hogy ezen a képen kívül semmiféle kép vagy szöveg nem utal erre a torony-toldalékra, amit vélhetően a bővítéskor bontottak le. Nem is tudom, mi célt szolgált, harangtorony jellege van, de mi célból, mikor ott a nagy torony? A templomról képet szinte kizárólag a másik oldalról készítettek, én nem tudtam arról, hogy létezett.

 

Igen, az most már engem is foglalkoztat, hogy mi lehetett a funkciója. Az is valószínűnek látszik, hogy a templom meghosszabbításakor bonthatták le.

Az északi oldalról szerintem talán azért nemigen készültek képek, mert az (1883-ban épült) iskolaépület és a templom közötti tér nem csak elég szűk, hanem elég nagy fákkal be is van nőve, amint ezen a XIX. sz. végi fotón látszik, már elég régóta, így nem nagyon nyílik fotózásra csábító perspektíva.

Egyébként most, hogy már megvan a kép, kezd felrémleni bennem, hogy egyszer már láttam ezt a fotót, és valami nagyon halovány emléknyomom volt erről a melléképületről; de ahhoz nem volt elég határozott, hogy rögtön megtaláljam a megoldást. Talán abba játszhatott bele nem tudatosan, amikor azt írtam, hogy "oldalkápolna, sekrestye vagy efféle épületrész". Tanulságos visszatekinteni a heurisztikus folyamatra, az ember tanul belőle magáról.:-)

Előzmény: incitatus (74457)