Akkor itt a hibalistám 170e km után: 2014 eleji O3 kombi, 2.0 TDI + DSG.
Gyári hibák:
- véletlenszerűen inaktiválta magát a tempomat: 6 szervizlátogatás a vadiúj autóval (majdnem asztalcsapkodással a hozzáállás miatt), végül szoftverfrissítés a DSG váltóra (én jártam ki az utat)
- egyik lábtér lámpa villogott/kikapcsolt: kétszer megpróbálták megcsinálni, végül én oldottam meg (hibás volt a beleszerelt dióda)
- nyáron csordogál a hátsó ablakmosó (emelkedőn/gyorsításnál): nem reklamáltam miatta, szerintem túlnyomás alakul ki a csövekben, pl. Golf 7 is szenved ilyentől
- nyáron lefittyen a belső visszapillantó (= 2 naponta állítani kell): egyszer kicserélték, az is ugyanolyan (a 3 féléből csak az "Audis" kerekített tükör /távfényszóró asszisztenshez/ érintett)
- az első biztonsági övcsatok hozzádörzsölődtek az üléshez és nyikorogtak: állítottak a konzolokon, 100%-ban megoldotta
- a lámpamosók elkezdtek kinn maradni (90 ezer után): többszöri kenőanyagos kezelés után végül csere gariban (berágódtak a dugattyúk)
- sziszegő hang a kipufogó környékéről: állítólag üzemanyag pumpa probléma, nem zavar, úgy maradt
- hosszú önindítózás (időnként több mp): szoftverfrissítés segített rajta, de így is csinálja néha (kollégáknak is)
- rossz úton fülbántó dörömbölés az utastérben (mintha le lenne húzva a hátsó ablak): magam oldottam meg a csomagtérajtó beállításával, annak a vibrációja okozza
- indításnál a fejegység (Amundsen) 10-ből 1-2 alkalommal nem tudja folytatni a lejátszást (hibaüzenet, vagy átvált másik forrásra): többszöri szoftverfrissítés segített rajta, de néha így is csinálja
- a csomagtérroló (kombi) hidegben nagyon lassan tekeredik vissza: ilyen, kibírom
- cipőmosó funkció az ajtókban (eső/mosás után betárolják a vizet): nem izgat, lehetne tömítést cseréltetni újabbra
- többféle zörgés (ajtóban, A oszlopnál, ülésmagasság állítónál, középső légbefúvónál): magam oldottam meg őket
- a jobb légbefúvót nem lehetett elzárni (párom reklamált): magam oldottam meg (szét volt esve a mechanika belül)
- futómű nyikorgás/recsegés (pl. fekvőrendőrön) eleinte elöl, majd hátul is: 50 ezernél már meg-megszólalt, 150 ezernél állandósodott: következő szerviznél kiverem belőlük a javítást/kenőanyagozást ("VW betegség")
- kollégáknak volt még ilyen: vízpumpa csere, (ismert gyári probléma az első szériásoknál), xenon vezérlő csere az egyiken (stroboszkópozott a lámpa)
Csak egyszer fordult elő:
- hibaüzenet a bal oldali xenon lámpára, nem gyújtott be
- AFS hibaüzenet, xenon fényszórók vész módban: rágudtam a diagnosztikára, jobb hátsó magasságszenzorért reklamált
(Mindkét alkalommal hétfő reggel volt :D)
Nem biztos, hogy probléma:
- az első lengéscsillapítók olajködösek (semmi bajt nem érzek)
- bemelegedésnél egy ideig kolompol valami a motor környékén, olyan 2T lendkerék hangja van... (100 ezer körül figyeltem fel rá)
Tervezési bibik szerintem:
- az első- és hátsó ablakmosó nem a legjobb, csordogál mindenfelé a víz, sokszor utána kell törölni
- vízvezető vályú hiánya a szélvédő oldalain, ami miatt az A oszlopon átbukva könnyen az oldalablakra folyik a (koszos) lé (ezt a Golfom is tudta)
- a B oszlop nekem nem jó helyen van, akadályoz a kilátásban...főleg, mert:
- a külső tükrökben alig látni valamit, sima tükörlap (VW után hiányzik az aszférikus tükör)
- turbulencia a külső tükrök körül, esőben a koszos lé pont a tükröknél mocskolja össze az oldalablakot
- a távolsági fényszóró asszisztens béna, kár volt beikszelni (sávtartóval együtt állítólag sokkal jobb, mert akkor tényleg egy kamera figyeli a szembejövőket, nem csak egy fényérzékelő dióda)
- nincs gázrúgó a motorháztetőnél (VW után hiányzik)
- ha a kormányt még 5 centivel kijjebb lehetne húzni...
- ha az üzemanyagtank 5-10 literrel nagyobb lenne...
- ha a szélvédő mosó tartály nagyobb lenne...
- ha az izzócsere egyszerűbb lenne a hátsó lámpákban...
- a szélvédő mosó betöltője hülye helyen van, de ez szokható, és legalább a kupakot ki lehet támasztani betöltésnél :)
- zörög az ajtózsebbe tehető kuka fedele :D
Részben kekeckedő lista lett, ezek egy része a legtöbb tulajt nem is zavarná.
Amit én oldottam meg, azt főleg azért, mert egyszerűbb volt, mint a szervizben ücsörögni.
Az ülésmagasságállító kerepelésére rohadt nehéz volt rábukkanni, mert mintha az ajtóból jött volna a hang...ezt egyébként még az újak is tudják, hiába tett oda a gyár egy filc csíkot.
Golf 5-ből ültem át, az O3 érezhetően tartósabbnak tűnik, és a kollégák is hasonló véleményen vannak.
A Golfban ennyi km-nél már azért mutatkoztak a fáradtság jelei, pl: az ülést már pl. 90 ezernél kiültem, a szilentek sokkal jobban recsegtek, a futómű sem volt már így egyben...a műszerfal meg borzasztóan recsegett...nem sírom vissza. :)