feeder8 Creative Commons License 2017.03.17 0 0 10215

Sziasztok!

 

Rájöttem, hogy még a téglaválasztás sem olyan egyszerű kérdés a külső köpenyhez..:(

A környékünkön főleg Porotherm kisméretű vagy Baranyai kisméretű téglát lehet kapni.

Egy helyen találtam az általatok tanácsolt kanizsai téglát, de abból meg két típus volt: EUR válogatott 215Ft/db és I.osztályú tömör km 89Ft/db.

 

(a Kanizsai válogatott ránézésre sokkal "sűrűbbnek", homogénebbnek tűnt, szinte klinker tégla minőségű volt, mondjuk ennyi pénzért már klinkert is lehet nézni... )

 

Fotó:

 

- Segítsetek lszi:

Ti melyik típusú téglát használjátok/javasoljátok a fentiek közül külső köpenyhez?

(protoherm km, Baranya km, Kanizsai válogatott vagy  Kanizsai I.O sima km?)

 

Illetve egy kérdésem lenne még:

 

A külső köpenyt szeretném még esztétikai okok miatt 3-4cm-es kőlappal burkolni. Viszont így félek, hogy túl vastag lesz a köpeny és nem fog megfelelően átmelegedni.

 

Melyik "szendvics szerkezetet" találnátok alkalmasabbnak?:

 

A:  samott bélelés (2cm) + fektetett pl Kanizsai tégla (12,5cm) + kőburkolat (4cm) = 18,5cm --> (? ez nem sok már?? Át fog ez kellően melegedni?)

 

B:  nincs bélelés (0cm) + fektetett pl Kanizsai tégla (12,5cm) + kőburkolat (4cm) = 16,5cm --> (? Ez tetszene, de nem tudom, hogy bélelés nélkül mennyire megbízható? repedések, légtömörség stb..)

 

C:  samott bélelés (3cm) + élére állított pl Kanizsai tégla (6cm) + kőburkolat (4cm) = 13cm --> (? ez meg elég kevésnek tűnik, de a 3cm samott bélelés talán már megvédheti a vékonyabb téglaköpenyt a hőterheléstől...)

 

Köszönöm előre is a segítségeteket.