foxrudi Creative Commons License 2017.03.12 0 0 136130

        

 A hegesztett anyag minőségétől függően az ömledéket és a felhevült alapanyagot gyakran gyökoldalról is védeni kell a levegőtől.

Lemezek gyökhézaggal való hegesztése esetén elegendő a gyökoldalról egy fémsín alátét. A koronaoldalról beáramló védőgáz általában elegendő védelmet nyújt .

Csövek hegesztésekor ( amennyiben technológiailag lehetséges ) a csővégeket kell lezárni és a belső teret feltölteni védőgázzal .Ez a védőgáz lehet argon és ún. formázógáz,ami 80%nitrogén és 20%hidrogén keverékéből áll.A csőben a gáznyomás nem lehet nagyobb mint a légköri nyomás,mert a gyökvarratot kinyomja.Ily módon hegesztik a korrózióálló(saválló) csöveket. 6mm falvastagságig AWI-val,e felett pedig AWI-kombinált eljárással,ahol a gyököt AWI val a további töltő,és takaró sort elektródával.

    A saválló lemezeket,(ha nincs mód visszaköszörülésre) vagy nagy méretű csöveket tartályokat két oldali,un.:tandem,vagy ikerhegesztéssel is készíthetik.Itt külső oldalról készül a varrat,belső oldalról pedig egy másik hegesztő kíséri gyengébb árammal,és gáznyomással,vagy csak egyszerűen gáznyomással a társát.Különben az anyag megég,kiégnek belőle az ötvözők,és onnantól kezdve rozsdásodni fog,elveszti rendeltetését.

  Nagy vonalakban ennyi.

Előzmény: kupeci (136129)