APT Creative Commons License 2017.03.11 0 0 162610

Ezekben még korai ISA kvarcwerkek voltak, nekem pl: Certina Chronolympic van ilyennel - ezek anno igen drágák voltak. Az ezen szerkezetcsaládra épülő kvarc Breitlingek vagy éppen Hamiltonok 1977 környékén drágábbak voltak, mint az akkor még korszerű mechanikus Cal11-Cal12 kronók!

A gond ott van, hogy ezek a szerkezetek nem voltak túl jók, többségük tönkrement aránylag hamar, nem javíthatók (nincs alkatrész, hozzányúlni meg nincs mihez), és persze az évtized végén beindult olcsó rizses LCD gagyidömping miatt teljesen elveszítették a presztízsértéküket is. 

Kivitelüket tekintve is elég siralmasak - az amúgy szokottan masszív, jó acél tokokban szánalmas műanyag betétekben csámpázik a minőséginek még első ránézésre sem mondható szerkezet.

 

A 70-es évek eresztéséből kvarcot szerintem minőségi japánt szabad csak venni, elsősorban jobbféle Seikot. Az akkor futó Grand Quartzok máig csúcsórák, de az LC kvarcaik többsége is állja a sarat máig. Az az évtized nem véletlenül olyan rossz emlékű a svájci óragyártás történetében - tényleg mélypont volt...

Előzmény: Wreck Diver (162603)