JPmiaou Creative Commons License 2017.03.02 0 0 16929

Az FS másképp kezeli a keresztneveket, mint a vezetékneveket. A vezetéknévnél feltétlenül kell használni a csillagot és kérdőjelet (a csillag egy vagy több, a kérdőjel egy betűt helyettesít). A gyakoribb keresztneveknél viszont hasznosabb beírni a teljes nevet akár magyarul, akár latinul, mert a kereső tudja, hogy a Stephanus ugyanaz, mint az István. (Igaz, hogy a Juliannára találat a Gyula, de hát inkább több legyen, mint kevesebb.) Ez akkor nem működik, ha az anyakönyvet elbeszélő stílusban írták, és az indexelők pontos szabálykövetők voltak ("azt indexeld, amit látsz"). A latin birtokos esetet még csak-csak felismeri a kereső (a "Stephani" is találat az "István"-ra), de a magyar ragozást egyáltalán nem tudja, tehát az "Istvánnak" nem találat a "Stephanus"-ra.

 

Sajnos a 'cz'-vel a keresztneveknél is baj van: a "Ferenc"-ről tudja a kereső, hogy ugyanaz, mint a "Franciscus", és a "Ferentz"-et is felhozza rá, de a "Ferencz"-et nem, és a "Ferencz"-re keresve nem hoz fel "Franciscus"-t.

 

A ritkább keresztneveknél is több formában kell keresni: az FS keresője nem tudja, hogy az Imre ugyanaz, mint az Emericus.

 

És mindez persze attól is bukhat, hogy mi van a feldolgozott anyagban. Ha a Mészárost "Méfráross"-nak olvasták, akkor hiába keresek "M?sz*"-t...

Előzmény: chab7hu (16928)