Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 131571

Egy remek publikáció a rézrozsdaszínű csészegomba (Chlorociboria aeruginascens) kedvelőinek, amelyből megtudhatjuk többek között, hogy mi a különbség (a termőréteg /himénium/ lehet sárgás-halvány zöldes, a zöld színanyag /xylindein/ mennyisége, spóra méret és karaktere, valamint a szekvencia) a másik halványabb színű - sokkal ritkábban Európában is előforduló - szintén zöldes színű csészegomba (Chlorociboria aeruginosa) között.
http://www.napora.hu/gomba/Chlorociboria_species2014.pdf

 

Tudomást szerezhetünk a cikkből, hogy ezek a fajok szintén hoznak létre – ugyan ritkán – igen jól csírázó, ivartalan spórákat (konidiospórákat).

 

Továbbá hála a molekuláris vizsgálatoknak a jelen két esetben is bebizonyosodott, hogy a Dothiorina tulasnei faj /DT007; DT007a - spóra tenyészet/, amelyet korábban önálló fajnak véltek, nem más, mint a Chlorociboria aeruginascens ivartalan (anamorf) alakja.

 

Érdekes még rendszertanilag az Argentin és Új-Zéland minták különbözősége, ami kizárja, ennek a szűk csoportnak a monofiletikus voltát.

 

/A Chlorociboria aeruginascens és a Chlorociboria aeruginosa mikro- és makrojegyeinek összehasonlító táblázatát Roland Labbé készítette. A C. aeruginosa egyik fotóját a Mycobank.org oldalról, a másikat, amely Thomas Læssøe fotója, pedig a Mycokey.org oldalról vettem./