cavecat Creative Commons License 2017.02.25 0 1 81212

Mennyire jó az állatorvosotok? Madarakra szakosodott (egzotikus állat orvos), vagy "kutya-macska" doki?

Érdemes lett volna felboncoltatni a pipit, de gondolom ezt most már buktátok. 

Ilyenek jutottak eszembe:

* Az elsö két papeszról azt írtad, 2 héten belül elpusztult. A költözés nagy stressz a madárnak, kb. két hét amíg túlteszi rajta magát, addig erösen le van gyengülve az immunrendszere. Nem kell hozzá rejtélyes fertözés, bármilyen vírus/baktérium (amit amúgy legyürne az immunrendszere) elviheti az elsö két hét alatt.

* A második két papeszt mikor vettétek?

* Nem tudod pontosan mennyi idös a tojó (és a hím)? Kb. 6 hónaposan ivarérettek, elképzelhetö hogy tojógörcsbe pusztult bele?

* Aztán persze az is lehet, hogy a gerendának való nekirepülés a halál oka. (Ezért lett volna jó felboncoltatni szegényt, most tudnád, hogy fertözés áll-e a háttérben, vagy trauma, vagy más.)

* Kérdezted, lehet-e hogy nem jól etetitek öket. Mivel etetitek öket?:) A hullámosok nem nagyon "bonyolult" madarak (pl. egy jákóhoz képest...). Egy jó minöségü hullámos magkeverék (pl. Versele-Laga), és tiszta víz az alap. Ha premium magkeveréket etetsz (pl. Prestige Premium), abban vannak hozzáadott vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok. Ha olcsóbb magkeveréket veszel (pl. "sima" Prestige, Budgie Classic), az csak mag, tehát ki kell egészíteni zöldség-gyümölccsel és/vagy valami vitaminkészítménnyel, meg kalciumos rágókövel és/vagy szépiával (azt amúgy is érdemes berakni, meg rágófákat, hogy kopjon a csöre), ill. a hulik asszem hajlamosak jódhiányosak lenni, de egy hiánybetegség kialakulása hosszabb idöt vesz igénybe, nem hiszem hogy ez volt a gond. Aztán ha szeretnéd, hogy költsenek, ehhez még hozzájön ez-az, de ha tenyészteni akarsz, keress egy tapasztalt tenyésztöt aki segít neked tanácsokkal (akit fel tudsz hívni telefonon, ha kell, és akinek megbízol a szakértelmében).

* Mi legyen a hímmel? Szerintem vegyetek mellé még (legalább) egy pipit. Nem muszáj tojót, két hím is elvan egymással.

 

Baromi régen voltak utoljára hullámosaim, lehet hogy majd jön valaki aki jobban ért hozzájuk mint én, és mond okosabb dolgokat ;)

Előzmény: edit_79 (81211)