Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2017.02.23 0 0 74366

"Ha az ablakba tettem a ventit, hogy kifelé fújjon, az sem ért semmit, mert nincs koncentrált szívóhatása."

 

Szabadon álló (nem falba épített) ventilátor szívó hatására nem szabad építeni. A fújó hatással viszont elég jól lehet trükközni.

Ha a (ablak)nyílás jóval nagyobb, mint a ventilátor, akkor a venti távolabb legyen az ablaktól (nagyjából 1-2 ventilátor-átmérőnyire) és a venti által fújt légáram haladjon át az ablakon (ne a nyílás közepén). Akár kifelé, akár befelé fújsz, a légcsere meg fog történni: ha kifelé fúj, akkor vákuum lesz a szobában (ami szívja befelé a kinti levegőt), ha befelé fúj, akkor meg túlnyomás lesz a szobában (ami minden lehetséges nyíláson tolja kifelé a poros levegőt).

Persze ha kicsi ablakról van szó, amit majdnem kitölt a ventilátor, akkor lehet az ablak vonalában is, de akkor viszont meg kell egy másik nyitott ablaknak (ajtónak) is lenni, hogy létrejöjjön a kereszthuzat.

 

Ilyen az egyik nyári ház-hűtő trükköm: hűvös nyári éjszakákon egy 40 centis ventilátor fújja kifelé a levegőt a házból (pl spájz-ablakon kifelé, vagy padlásfeljárón felfelé), az így létrejövő vákuum az összes résnyire nyitott ablakon át hideg éjszakai levegőt szivattyúz be a házba. Ha okosan elosztva hagyod nyitva éjszakára az ablakokat, akkor reggelre az egész ház teljes hőtároló tömege akár több fokkal is hidegebb lehet.

Előzmény: peti.olah (74365)