pacsepa Creative Commons License 2017.02.22 0 0 100280

Hehe, vagy nem hehe, akár a magyar manyup előképe is lehetett, annyira hasonló.

A munkáltató KÖTELEZŐEN befizeti a JÖVEDELEM MEGHATÁROZOTT %-át egy erre specializálódott nyugdíjbiztosítónak. Ezek az ottani manyupok, csak más néven. A jövedelem nagyságától függően a svájci munkáltató a bruttó jövedelem 7-18%-át fizeti be a MUNKAVÁLLALÓ SZÁMLÁJÁRA. A svájci nyugdíjbiztosító a tagok vagyonát BEFEKTETI és HOZAMOT termel, DÍJAT számít fel tevékenységéért.

A nyugdíj korhatár elérésekor a munkavállaló dönthet, hogy egy összegben felveszi a fekhalmozott tőkét és hozamait, vagy életjáradékot kér. Svájcban törvényben rögzítették, hogy a biztosítónak egymillió CHF megtakarítás után 72 ezer CHF éves nyugdíj kiegészítést kell biztosítania életjáradék esetén. Igen nyugdíjkiegészítést, mert a svájci nyugdíjrendszer HÁROM LÁBON áll, úgy mint ahogy a magyar lett volna. Felosztó-kirovó + foglalkoztatói (ez a manyup) + önkéntes pénztári nyugdíj.

Ott ez remekül működik.

 

Vannak persze különbségek is, különösen a pénztári tagok lehetőségeiben és a kapott szolgáltatásokban. A véglegesen külföldre távozó, vagy akár külföldi állampolgár aki hazaköltözik, egy összegben felveheti a nyugdíj korhatár elérése előtt a manyupos vagyonát. De pl. a manyup tag hitelt vehet fel a saját manyup számlájának terhére, még konkrétabban abból. Ebben az esetben a felvett összegre nem kap hozamot a visszafizetésig és a visszafizetést kvázi bankhitelként törleszti kamatostul (!) de a saját számlájára! Ezt eléggé elterjedt szokás igénybe venni svájcban, főleg ingatlan vásárlásra. Nem kell fedezet, hiszen a saját nyugdíjszámlája a hitel forrása.

Előzmény: Törölt nick (100273)