Törölt nick Creative Commons License 2017.02.20 0 0 133880

Szia, volt már itt téma párszor - a keresés nekem ezeket dobta ki:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=137290512&t=9104263

 

Itt meg egy konkrét típusra kérdezett rá Csjocó, pár tippet adtam neki - bár én újonnan vettem a gépemet, de beállítani való mindegyiken van, és nagy általánosságban szerintem ezeket érdemes megnézni

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142105393&t=9104263

 

Esetleg kiegészíteném azzal, hogy kérdezd meg: "eldobható" kések vannak hozzá vagy élezhetőek. Nekem a Metabo HC 260-hoz gyárilag eldobhatót adtak. Ami annyit tesz hogy van egy késnek 2 éle, ha az egyik elkopik megfordítod, majd ha az is, akkor kb kuka mert ezeket nem nagyon lehet már élezni. Páran HC 260 tulajok összefogtunk és vettünk élezhető késeket Angliából (ebay). Sajna ahhoz viszont késtartót is kellett venni, szállítással ~36e környékén volt a kettő, itthon ugyanez a páros 51. A késpár maga csak 15e volt. Viszont ezek élezhető kések, 3mm vastagok és HSS anyagból vannak. (az eldobható ehhez képest mint egy borotvapenge).

 

Szóval az sem mindegy milyen kés van hozzá, de ez első gyalunál talán nem a legfontosabb szempont.

 

Ha életedben nem használtál még ilyen gépet, én megpróbálnék magammal vinni valakit, aki már igen :) 

 

De ha mást nem, annyit tegyél meg hogy megnézed a neten az adott márka gyári leírását hogy legalább legyen egy alkatrész-/kelléklistád, hogy mit keress/kérj számon az eladótól. Egyébként meg Vajk írta le legtömörebben a lényeget az első linken. Csak mivel gyakorlatod nincs, nem biztos hogy jó ötlet "elsőbálozni" egy ilyen vételi próbán. Ha mondja majd az eladó hogy "tessék, próbálja ki, tesztelje le!" - menni fog? Ha úgy érzed igen akkor OK, ha nem akkor megeshet hogy segítőkész és őszinte, lehet ezeken magától is végigmegy. Vagy nem .... én ezért vinnék magammal egy tapasztaltabb ismerőst.

 

Mindenesetre vigyél magaddal egy lehetőleg göcsmentes faanyagot, azt talán illik neked vinni tesztgyaluláshoz. Egy méteres, colos vastag és gyalulandó felületű deszka szerintem megteszi.  Ha picit csavarodott az még jobb mert lesz mit kiegyengetni belőle :)

 

Aztán lehet a többiek mondanak még okosságot.

 

Néztél már ki valamit?

Előzmény: otyabá (133877)