csfakutatás Creative Commons License 2017.02.20 -1 1 16787

 Fontos tudnivalók az FS-Collector programmal kapcsolatban

© Dr. Hatvany Béla Csaba, 2014

 

és saját kiegészítéseim:

Próbáld meg a 3-as verziót letölteni, másoknak segített

üdv: Szemán Jóska

 

A program célja

Az FS-Collector (röviden FS-C) program a FamilySearch portálon lekérdezett adatokat összegyűjti, rendezi és egy MS Excel állományba rögzíti, amelynek használata lényegesen megkönnyíti egy csa-lád családfájának az elkészítését.

A program helyes használatához a felhasználónak a következő fogalmakat ismernie kell:  FS-gyűjtemény - a FamilySearch portál gyűjteményei közül a következő három gyűjteményt értjük e fogalom alatt:

Hungary Catholic Church Records, 1636-1895

Hungary Reformed Church Christenings, 1624-1895

Slovakia, Church and Synagogue Books, 1592-1910

FS-lekérdezés alatt, olyan a FamilySearch portálon végzett lekérdezést értünk, amely egy adott FS-gyűjteményen belül, egy adott településen belül vagy ennek megadása nélkül, egy adott családnévre vonatkozik. Tapasztalatom szerint a legjobb eredményeket a település megadásával érjük el.

FS-Excel állomány alatt egy FS-lekérdezés találatait tartalmazó, a FamilySearch portálról exportált Excel állományt értünk.

Célmappa - azt a mappát nevezzük így, amelybe az FS-Excel állományokat elhelyezzük, és amelyet a programnak meg kell adnunk.

Feltételek az FS-C program használatára

Az FS-C program Vista, Windows 7.x és Windows 8.x operációs rendszer alatt fut. Elméletileg a program Windows XP SP3 operációs rendszer alatt is fut, amennyiben telepítve van a. NET Framework 3.5. keretrendszer. A keretrendszert innen1 tölthetjük le.

1 http://www.microsoft.com/hu-hu/download/details.aspx? id=21

2 innen tölthető le: https://www.openoffice.org/hu/download/index.html

3 innen tölthető le: https://hu.libreoffice.org/letoeltes/

A program nem követeli a Microsoft Excel program jelenlétét a gépen. Az eredményt a program egy Excel állományba írja, amit a Microsoft Excel, az OpenOffice2 vagy a LibreOffice3 programmal tekint-hetünk meg. Ha nincs Excel telepítve a gépen, célszerű, hogy az OpenOffice vagy a LibreOffice prog-ramot társítsuk az xls kiterjesztésű fájlokkal. 

A program használatához szükséges, hogy a felhasználó a FamilySearch portálon egy felhasználói fiókkal (account) rendelkezzen, azaz regisztrált felhasználói névvel és jelszóval.

A program telepítése

Mivelhogy nem készítettem el egy telepítő programot, az FS-C programot egy zip archívumban lehet innen: http://www.hatvany-online.com/FS-C/FS-Collector.zip letölteni, amit egy megfelelő, pld. FS-Collector elnevezésű mappába kell kicsomagolni. Az FS-Collector.exe állományra kattintva a jobb oldali egérgombbal, küldjünk egy parancsikont az asztalra. Erről a parancsikonról indíthatjuk a prog-ramot.

Előkészületek az FS-C program használatára

1. Hozunk létre egy célmappát és adjunk neki egy beszélő nevet. Ha például a tiszaszederkényi ref. anyakönyvekben a Hatvani családnevet kérjük le, akkor legyen a célmappa HATVANI-ref.AK-Tiszaszederkény. Ne használjuk célmappának a program mappáját.

2. Jelentkezzünk be a FamilySearch portálon.

3. Hajtsunk végre egy FS-lekérdezést.

4. Állítsuk be az egy oldalon megjelenítendő találatok számát 75-re.

5. Exportáljuk a találatokat FS-Excel állományba és mentsük el ezt a célmappába.

6. Végezzük el ugyanezt a műveletet a többi oldallal, amelyen a beadott FS-lekérdezés találatai vannak.  A letöltött FS-Excel állományokat nem szabad módosítani!

 

Az FS-C program használata

Indítása után a parancsikonról a program megjelenik az asztalon.  Kattintsunk a Célmappát kiválasztani gombra.  Ha nem legutolsó verziót használjuk, megjelenik egy ablak a következő szöveggel (a verziószám itt csak példa)

Ha a legutolsó verziót használjuk ez az ablak nem jelenik meg.

Adjuk meg a célmappát, ahova elmentettük az FS-Excel állományokat. A program kiírja a célmappa elérési útját. Kattintsunk a Feldolgozás indítása gombra. A program kiírja a célmappában talált FS-Excel állományok számát, majd elkezdi egyenként feldolgozni, miközben kiírja, melyik FS-Excel állo-mánynál és melyik sornál tart.

A feldolgozás befejezése után, a program megnyitja a létrehozott Excel állományt (amennyiben az xls kiterjesztésű állományokkal társítva van egy megfelelő program), ahova összegyűjtötte és rendezte az adatokat, majd bezárja ablakát. A létrehozott Excel állományt a program a célmappába helyezi el és a következő névvel látja el: Lekérdezés összefoglaló - ééééhhnn-óóppmm.xls, ahol a fájlnév második része egy dátum-idő pecsét.

 

A lekérdezés adatait összefoglaló Excel állomány felépítése és használata

A lekérdezett adatokat az FS-C program egy Excel állományba foglalja össze, amelyet két munkalap-pal lát el. Az első munkalap elnevezése Születések APÁK szerint és értelem szerint a megadott családnévnek megfelelő születéseket tartalmazza, amelyeknél az apa családneve megegyezik a meg-adott családnévvel. A második munkalap elnevezése Születések ANYÁK szerint és ez is értelem szerint a megadott családnévnek megfelelő születéseket tartalmazza, amelyeknél az anya családneve megegyezik a megadott családnévvel.

Ha például a használt FS-lekérdezés a magyarországi református anyakönyvek gyűjteményre, Tiszaszederkény településre és a Hatvani családnévre vonatkozott, akkor az összefoglaló első mun-kalapján azok a születések szerepelnek, amelyeknél az apa családneve Hatvani, míg a második mun-kalapon azok a születések szerepelnek, amelyeknél az anya családneve Hatvani. E szabály alól kivé-telt képeznek azok a születések, amelyeknél az apa ismeretlen. Ezeknél a születéseknél az anya családneve Hatvani kell, legyen (különben nem szerepelhetne a találatok között). Az ilyen születések adatai szintén az első munkalapon kapnak helyet. Azok a születések, amelyeknél az anya ismeretlen, és amelyeknél az apa családneve törvényszerűen Hatvani (különben nem szerepelhetnének a találatok között), a szabály értelmében szintén az első munkalapon kapnak helyet.

Az előbb példaként említett FS-lekérdezés adatait az FS-C így gyűjtötte össze és rendezte el:

Születések APÁK szerint

Születések ANYÁK szerint   Az oszlopok tartalma nagyjából világos kell legyen. Van azonban egy-két dolog, amire szeretném a figyelmet felhívni. Ezen tények ismeretében, könnyebben tudjuk a család családfáját felépíteni. Leg-először vegyük észre, hogy ha az első munkalapon az anyák családneve, a második munkalapon az apák családneve szerint rendezzük betűsorrendbe az adatokat., akkor mindkét munkalapon máris kirajzolódnak a családok (a sorokat kézileg rendeztem és színeztem, hogy jobban láthassuk a családokat, a program nem rendezi és nem színezi a sorokat):

Születések APÁK szerint (ANYÁK szerint rendezve)

Születések ANYÁK szerint (APÁK szerint rendezve)

Az összegyűjtött adatokon kívül, hivatkozásokat (linkeket) is látunk a munkalapokon. Ezek, mint látni fogjuk, nagy segítséget nyújtanak a családfához szükséges további adatok eléréséhez. Mivelhogy a FamilySearch portál csak a születések adatait adja vissza a lekérdezésekre, a házasságok és az elhalálozások adatait kézileg vagyunk kénytelennek összegyűjteni. Ebben jelentősen segítenek az említett hivatkozások.

Az Adatlap oszlopban a hivatkozások a gyermek adatlapjához vezetnek: A Település oszlopban levő hivatkozások, az adott FS-gyűjteményben és az adott településen lekérdezik a gyerek családnevének a találatait:  Ezekkel a lekérdezésekkel újabb FS-Excel állományokat exportálhatunk és az FS-C programmal ezeket az adatokat is összegyűjthetjük.

A GS filmszám oszlopban levő hivatkozások lekérdezik a gyerek családnevének találatait az adott GS filmszámú filmben:  A Kép oszlopban levő hivatkozás elvezet az adatokat tartalmazó filmkockához. A filmkockát egy web-lapon láthatjuk a böngészőnkben, miután bejelentkeztünk a FamilySearch portálon:

Ez lehetővé teszi, hogy olyan adatokkal (pld. a családnevek névkiegészítőivel, a keresztszülőkkel, a szülők lakcímével, stb.) kiegészítsük a program által összegyűjtött adatokat, amelyek a FamilySearch találataiban nem szerepelnek, de jelen vannak az anyakönyvekben. A kiegészítő adatok számára új oszlopokat is létrehozhatunk a munkalapokon.

A Digitális filmszám oszlopban levő hivatkozás lehetővé teszi, hogy végig böngésszük a kedvenc böngészőnkben a megadott digitális számú filmet. Ebben az esetbe is, először be kell jelentkeznünk a FamilySearch portálon:

Így, lehetőségünk van a házassági és az elhalálozási adatokat is megkeresni és újabb munkalapokba beadni.

Végezetül, a Születések APÁK szerint munkalapon az Anyja családneve oszlopban levő hivatkozások az adott FS-gyűjteményben és az adott településen lekérdezik az anya családnevének a találatait, míg a Születések ANYÁK szerint munkalapon az Apja családneve oszlopban levő hivatkozások az adott FS-gyűjteményben és az adott településen lekérdezik az apa családnevének a találatait. Ezzel újabb és újabb adatok kerülnek birtokunkba.

A program terjesztése

Az FS-Collector program a licenc alapján terjeszthető:

 Az FS-Collector új (3.3.L) verziója innen tölthető le:

https://www.dropbox.com/s/gwnajpcm3g80gi6/FS-Collector.zip?dl=0

 

Erre a verzióra azért volt szükség, mert a FamilySearch megváltoztatta az adatok struktúráját. Az új verzió a további verziók helyes letöltési linkjét is tartalmazza.

 

 

 

Előzmény: Imre549 (16786)