JPmiaou Creative Commons License 2017.02.19 0 0 16776

A házszámok milyen gyakran változtak az 1880-as években?

Dédanyám és testvérei mind a Komárom megyei Bábolnán születtek, kivéve egyet, aki Ószőnyben volt keresztelve, 1886-ban. (Kevert házasság volt, tehát a többi lány a banai református, a három fiú meg a bábolnai katolikus templomban volt keresztelve.)

A kivétel tíz születésből a negyedik, szépen sorban kb. kétévente, tehát nem költözésről van szó. Ükapám foglalkozása a telkes gazda, béres gazda, magtárnok, magtáros, uradalmi gazda, tehenész, gazda, és majoros kifejezésekkel volt jelölve, ami tudtommal egyik se jár utazással.

A keresztszülők ugyanazok, mint a másik hét keresztséget megért gyereknél. A házaspár banai, nem ószőnyi.

Az ószőnyi keresztelésen a lakhely "Ószőny 274"-ként van megadva. Átlapoztam a kereszteléseket, és az előző tíz évben nem találtam ezt a házszámot, de a másik irányban kétszer is: 1888-ban egy özvegyasszony fiát keresztelték a 274. alatt, két évvel azután pedig egy napszámos ember fiát. Ez utóbbi egy év múlva meghalt, bátyjával együtt, a 226-os házszám alatt.

A három "Ószőny 274"-es keresztelés között semmiféle rokoni kapcsolat nincs. Más magyarázatot nem tudok kitalálni, mint hogy változott a házak számozása Ószőnyben. Létezett ilyen?

Ha igen, akkor még mindig nincs arra magyarázat, hogy mi a csudát kerestek Ószőnyben ükapámék dédnagynénim születésekor. Van valakinek erről ötlete?