wanbo Creative Commons License 2017.02.17 0 4 5308

Sziasztok!

 

Nagy bánatomra malukui utunk lassan a végéhez ér, és még adós vagyok egy észak-malukui leírással. Még az utam előtt W.L. javasolta, hogy lehetőség szerint kezdjünk északon, mert a kiépített Banda és Kei után valószínűleg nem lesz akkora élmény az északi szigeteken utazni, a fejletlen turizmus miatt. Hát, akinek szervezett programok kellenek, az valóban ne ide jöjjön, viszont szerintem észak Maluku is képes akkora élményt nyújtani, mint közép és dél. 

 

Sőt, szerintem a legváltozatosabb szigetek északon vannak: a vulkán szigetek dominálnak, de azért vannak idilli szigetek szép strandokkal is Tobelo körül (ahol sikerült merülnöm a víz alatti vulkánban, legalábbis a helyiek így hívják), ahol nemrégiben fedeztek fel egy repülőgéproncsot is az öbölben, szóval a búvárkodás is igazi kuriózum lehet a jövőben (kb 40 merülőhely van a közelben, és persze a környék nagy része még nincs feltérképezve). Ezeken túl vannak gyönyörű tavak, van egy vízesés (amihez rossz idő miatt nem jutottam el), japán háborús bunkerek, és ezek mind kicsi területen Tobelo és Galela körül.

 

Ami Ternate-t illeti: az külön megfogott a szigeten, hogy itt mindenhol gyönyörű sötétkék a tenger már a parthoz közel is (és sok helyről látható is), ami szerintem nagyon passzol a feket színű vulkáni homokhoz, nekem nagyon tetszik, egészen különleges. De az erődök is nagyon hangulatosak, szintén szép kilátással a tengerre (na meg a többi vulkánra!).
Tidore-n a legnagyobb élmény volt a sziget felének "átsétálása" Gurabunga-től Rum-ig, ahonnan sokszor szép rálátás nyílik Ternate-ra és Maitara-ra. Itt külön nagy élmény volt, hogy az erdei séta közben többször megcsapott a szegfűszeg illat, ami nagyon hangulatossá tette az egészet. Mare-ra sajnos nem sikerült átjutnunk, nem találtunk olyan hajót, aminek a tulaja a közelben lett volna, így ez kimaradt. Maitara-ra is átmentünk, ott elvileg jó a sznorkel, viszont ide késő délután érkeztünk és elkezdett az eső is esni, úgyhogy a vízbe nem mentem be. 

 

Turistával alig találkoztunk, Ternate-n és Tidore-n nem láttunk mást, Halmahera-n láttam kb. 5 fehér embert rajtunk kívül, ami egyébként soknak mondható, Malukui mércével. 

Szóval, Észak-Maluku sokkal több turistát érdemelne, mint amennyi érkezik, rengeteg a potenciál az itteni szigetekben, főleg Halmahera-ban, aminek egészen kicsi részén jártunk (csak Tobelo és Galela-ra volt időnk), viszont ott sem tudtunk megnézni mindent!