zsofika14 Creative Commons License 2017.02.11 0 5 31620

Sziasztok!

 

Gondoltam, leírom röviden a büdzsés maldívos nyaralásunkat, biztos lesz, akinek jól jön az infó :) 

 

Ezeken a lakott szigeteken voltunk: Maafushi, Gulhi, Fulidhoo

 

Azért ebbe az irányba indultunk el, mert a repjegyhez képest így tudtunk viszonylag gyorsan szigetre jutni (Thoddoo-ra csak napi 1x megy fastboot, a komp meg hajnalban indul, és valami 6 óráig tart. Visszafelé a fastboot is hajnalban megy Malére, nekünk meg késő estére volt jegyünk, ezért döntöttünk úgy, hogy délnek vesszük az irányt :)).

 

Maafushi: Ide nagyon kényelmesen el lehet jutni a reptérről, kb. 45 perc fastboottal, ami egyből a reptérről indul. Úgy emlékszem, 15 dollár volt fejenként az ár, szerintem azért, mert nem foglaltuk le előre a neten (úgy 25).

 

Maafushi nagyon szép sziget és a strandja is nagyon szép, ha "nincs más". Mert persze azért sokkal szebbek is vannak ennél. A bikini beach mögött jelenleg építenek egy szállodát, ezért egész nap lehet hallani a kopácsolást a strandon, de nem vészes. A sziget bikini beach felöli oldala kissé zsúfolt, és estefelé mindefelé party zene szól. Kissé Siófok feeling, de van, aki ezt szereti. Mi hátrébb laktunk, a focipályán túl, és az nagyon jó csöndes volt.

 

Étkezés: Maafushin sok étterem van, és sokféle kaja elérhető (ez szuper, mert más lakott szigeten eléggé korlátozottak a lehetőségek). A legtöbb helyen jól főznek. USD dollárt mindenhol elfogadnak, de érdemes némi helyi pénzre is szert tenni, mert néha trükközni akarnak a váltásnál. Egy helyi kifőzdében egy sült rizs 3 usd, leves 3 usd, egy grillezett hal 10 usd. 

 

Programok: Maafushin kiválóak a programlehetőségek. Elég csak végigsétálni a tengerparton és benézni a szállodákba és az utazási irodákba. Táblákon ki van írva, hogy másnap milyen túrák lesznek. Mi ezeken voltunk: 2 snorkling pont és 2 lakott sziget + grill ebéd a strandon: 50 usd/fő, esti horgászat + halvacsi 25 usd/fő, 2 snorkling pont és piknik egy homokpadon 35 usd/fő. Mindegyik szuper volt!

 

Egyébként a helyi strandon nagyon jót sznoriztunk, annak ellenére, hogy mindenki leszólja azt a strandot. Rengeteg szép halat láttunk.

 

Fulidhoo: Maafushiról helyi komppal mentünk át 1,75 óra alatt. Ez a sziget valami elképesztő gyönyörű, sok zöld van rajta, van rajta egy kis dzsungel is :) a tengerpart maga az álom. A lenti képen a bikini beach látható. 

A szigeten kb. 300 helyi lakos él, és mikor mi voltunk, kb. 10-15-en voltunk összesen turisták. Ezért nagyon családias volt a hangulat, mindenki mindenkivel haverkodott. A bikini beachen kb. 3-4 ember volt általában. Összebeszéltünk a többiekkel és együtt mentünk el kirándulni, így olcsóbb volt. Elvittek minket sznorizni és egy homokpadra. 

 

A sziget északi részén szuper a sznorkling, és rengeteg élő korall is van, ami mostanában nagy dolog arrafelé. Viszont csak dagályban szabad bemenni, mert kicsi a víz. 

 

A mini kikötőhöz minden este 8-kor kijön egy csapat rája, mert hozzá vannak szokva, hogy etetik őket. Mi is etettük őket kézből :)

 

 

A sziget hátulütői:

 

Nekem problémám volt az étkezéssel. A mi vendégházunkban, kb. 4 féle étel közül lehetett választani, a reggeli pedig mindig ugyanaz volt. Meg lehet próbálni más vendégházakban enni, de nem tudom, ott nagyobb-e a választék. Aki nem szereti a halat, az ne nagyon menjen erre a szigetre :)

 

- bár nagyon söprögetnek a faluban, a sziget elhagyatottabb részein azért van egy kis szemét. 

- a bikini beachen kívül nem szabad máshol bikiniben úszni (nőknek a sort és póló ok), és ezt elég komolyan veszik. Egy nő mesélte, hogy egy másik lakott szigeten a rendőrök szedték ki a vízből :S 

- a szigeten nem illik fedetlen térddel és vállakkal mászkálni, és macerásnak éreztem ezt az állandó "bugyolálgatást" a 30 fokban.

- nincs alkohol.

 

Mindezek mellett nagyon szerettük Fulidhoo-t és nagyon ajánljuk, abszolút hozta a "maldív érzést" :) vannak olyan partszakaszok, amiken egész nap nem nagyon járnak, így el lehet különülni. 

 

Gulhi: ezt a szigetet nem nagyon ajánlom, bár közel van Maléhoz. A strandja szép (bár nem nagyon van árnyék), de a strand mögött van egy hajógyár, és picit lehet hallani a kopácsolást egész nap. A sziget kicsit rendetlen, és nincs rajta nagyon zöld. De azért 1-2 napra ok lehet, de van sokkal jobb is ennél :)

 

______-

 

Egyébként mi 8 nap alatt összesen 1000 dollárt költöttünk ketten, ebben minden benne volt, transzfer, kirándulások, szállás, kaja. Dollárt még Pesten váltottunk, hogy ne kelljen ott kivenni. Érdemes kis címleteket vinni. A szakadtakat nem fogadják el.

 

Kb. ennyi, remélem, segít valakinek az infó :)

 

 

 

 

 

Fulidhoo