wanbo Creative Commons License 2017.02.10 0 2 5278

Üdv mindenkinek, immár Ternate-ről! 

 

Összefoglalnám közép-malukui élményeinket (Banda kivételével, arról már korábban ugye írtam), volt ugyanis bőven. Ambon szigetén kezdtünk, 1 napot Soya Atas és Latuhalat falvak környékén töltöttünk. A strandok szerintem kihagyhatók, Soya Atas viszont nagyon hangulatos, mindenképpen megéri felmenni akár néhány órára, nincs messze Ambon várostól. A faluból egy szép erdei ösvényen fel lehet sétálni egy kilátópontig, ahonnan rá lehet látni a városra, kb fél óra séta. Néhány helyi csatlakozott hozzánk, felmásztak nekünk kókuszért a fákra meg megmutatták az urnát is, amiből inni lehet (W.L. honlapján van erről infó), egyikük beszélt valamennyit angolul, plusz egy kis indonéz próbálkozással nagyon jól elvoltunk. Ajánlom mindenkinek, a falu is nagyon szép, hangulatos. 

Innen Liang-ra mentünk tovább, útbaejtve a tulehui hőforrást (amit én a kánikulában nem tudtam igazán élvezni) és a Waai faluban lévő angolnákat (ez is egy kicsit szürreális élmény, de szerintem megéri a kis kitérőt). Liang beach-ről tudni kell, hogy ide is felhúztak egy kőfalat a víz elé, így nem igazán lehet normális fényképet csinálni róla... VISZONT, az egyetlen vendégház előtti partszakasz gyönyörű! A strandra tehát felesleges elsétálni (bár finom rujak-ot (mogyorós, pálmacukros gyümölcs-saláta) lehet ott kapni, az talán megéri a rövid sétát), a vendégház melletti szakasz sokkal jobb. 

Innen egy nap átkirándultunk Haruku-ra, bár kb. csak nettó 3-4 óránk volt a szigeten. Ide jobb lenne legalább egy fél nap, távolságok azért vannak. A strand (Pantai Iyanaen, bár nem biztos, hogy jól betűzöm) kicsit hordalékos, viszont még is így gyönyörű, Seram-mal és Saparua-val a háttérben. A sziget falvai hangulatosak, a Pelauw-ban lévő erőd nagyon kicsi, de megéri hátramenni és felmászni, remek a kilátás felülről. 

Innen mi Saparuára mentünk, ahonnan másnap korán reggel, piaci hajóval átmentünk Nusalaut-ra, ami az egész eddigi út egyik fénypontja volt a számomra. 3 napot maradtunk is. Itt kb olyan jó a snorkel, mint Bandán. 15 cápából álló cáparaj, kb. 10 hatalmas púposfejű papagájhal-raj, teknősök, lehet itt látni mindent, ha szánunk rá egy kis időt. Az egyetlen gond, hogy a zátony messze van a parttól, kb. fél óra úszva, ezért csak azoknak ajánlanám, akiknek nem gond 2-3-4 órát a vízben lenni, ennél rövidebb időre bemenni szerintem felesleges, mert kb 1 óra elmegy a be-és kijövetellel. A sziget maga is gyönyörű, főleg a Sila faluban található erőd melletti kis öböl, meg úgy egyébként is szép falvak jellemzik, egyik nap körbemtoroztuk, egy másik nap pedig többé-kevésbé körbesétáltuk a szigetet. Az egyetlen vendégház (bár inkább homestay, ugyanis egy idős házaspár otthona) 300 ezer rúpiába kerül két főre, 3szori nagyszerű étkezéssel. Nusalaut nekem nagy kedvencem lett, ide biztosan visszamegyek még valamikor. 

Ezután másfél napunk maradt még Saparuára, ami elég volt arra, hogy keresztül-kasul bejárjuk motorral. (egyedül a fazekassággal foglalkozó Ouw falu maradt ki) Itt megemlíteném, hogy itt volt eddigi legolcsóbb szállásunk, a Penginapan Duurstede, ami annak ellenére még mindig 100 ezer rúpia, hogy láthatóan javult a korábbi állapotokhoz képest, a falai le lettek festve. Tágas, tiszta szoba, nagy ággyal a tengerpart mellett. Az egyetlen dolog, hogy néha elmegy az áram, akár több órára is, erre nem árt felkészülni. Saparuán mi is Julian-nel, a helyi guide-al mentünk körbe motorral, így eljutottunk néhány olyan helyre is, amit magunktól nem találtunk volna meg (pl. jó sznori hely Itawaka-nál, meg a barlang Kulurnál). Róla is csupa pozitív véleményem van, érdeklődő, kedves fickó, jól kijöttünk. Saparua-ra jól jött volna még egy plusz nap, bár a szigetet azért láttuk így is. Nekem nagyon tetszett (bár ez egész Malukura igaz), hogy mindenfelé gyönyörű falvakba lehet botlani, színes, vidám házakkal. És még vidámabb emberekkel. 

Utolsó napon Ambon sziget északi részén mentünk körbe, Hila-nál (erőd, templon és mecset) és a Tiga-szigeteknél megállva sznorkelezni. A sznorkel itt is baromi jó, megéri ide átjönni (200 ezret fizettem a hajóért Asilulu faluban). 

Ami érdekes lehet, hogy Ambon repterénél elég sok vendégház épült (nagy részük fura módon tele is volt), így érdemes lehet itt megszállni, ha valaki reggel utazik tovább. 250 ezerért egy újépítésű ház tiszta, légkondis szobáját lehet megkapni. 

 

Összességében elmondhatom, hogy nekem eddig az összes hely nagyon bejött, ahol eddig jártunk, a Lease-szigetek különösen, talán azért, mert Bandára és Keire ugye elég komoly elvárásokkal érkeztem (nem is okoztak csalódást, de azt kaptam, amit vártam), míg a Lease-szigetekről nem sok információval mentem, így elég nagyot ütöttek.